Šta znamo o novom vlasniku zrenjaninske fabrike vode? 1Foto: Nadica Jakovljev

Zrenjaninska Fabrika vode prodata je neposrednom pogodbom beogradskoj firmi Pannonian water za 417 miliona dinara, potvrdio je za Danas javni izvršitelj Dragan Nikolić.

Povodom te prodaje, pofesor dr Božo Dalmacija, ekspert za vodosnabdevanje Vojvodine, kaže da mu nije poznata firma koja je kupac.

“Nisam čuo za tu firmu. U svakom slučaju, moraće dosta da ulože da bi obezbedili pun kapacitet fabrike jer ona dok je radila, a zna se da ne radi već duže vreme, imala je kapacitet nedovoljan za Zrenjanin. Dakle, isporučivala je 200 litara u sekundi a potrebno je bar 350, tako da će ulaganja biti oko sedam ili osam miliona evra, ako ozbiljno misle da se tim poslom bave”, prokomentarisao je on.

Firma koja je kupila zrenjaninsku fabriku vode registrovana je u Srbiji 3. novembra prošle godine sa upisanim ali neuplaćenim ulogom od 100 dinara.

Vlasnik Pannonian Water je EmSerb Water FZE iz Ujedinjenih Arapskih Emirata a u bordu direktora koji upravlja novoosnovanim preduzećem je Rami Ghandour iz Velike Britanije, Sachan Kodolikar iz Indije, Branislav Zec iz Srbije i Walid Madwar iz Kanade.

Isti bord direktora i isti vlasnik je i u firmi Begej Water, osnovanoj u aprilu prošle godine, sa istim ulogom koji je uplaćen. Preko te firme, takođe arapski Mettito gradi fabriku otpadne vode. Mettito je u Srbiju došao krajem juna prošle godine i u firmu je uneo tri miliona arapskih dirhama što iznosi blizu 720.000 evra.

Ovo je bio treći pokušaj prodaje zrenjaninska fabrike preko izvršitelja u poslednja dva meseca, a na ime naplate potraživanja Erste banke kao poverioca. Prva prodaja organizovana je početkom decembra 2021. godine i na njoj nije bilo zainteresovanih kupaca.

I tada je prodaja organizovana elektronskim putem, a ponuđeni su na prodaju poslovni objekti, oprema i parking mesta. Izvršitelj je imovinu Fabrike vode procenio na 834,7 miliona dinara a na prvoj prodaji ponuđena je za 70 odsto svoje vrednosti. Druga prodaja održana je za 24. decembara za 50 odsto svoje procenjene vrednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari