Stanari će upravnike plaćati od 200 do 350 dinara 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Predlog zakona o stanovanju i održavanju zgrada tiče se svakog građanina, a treba da omogući da Srbija konačno 2017. dobije strategiju po prvi put vrlo detaljno definiše odnos prema stanovanju, socijalnom stanovanju, definiše grupe koje imaju problem.

Po prvi put u zakonu će se naći žrtve stambene politike i da obezbedi minimum održavanja svake zgrade. Ovaj zakon porodičnog i partnerskog nasilja, ali i beskućnici“, navela je Zorana Mihajlović, ministarka saobraćaja, građevine i infrastrukture, obrazlažući pred poslanicima Skupštine Srbije Predlog zakona o stanovanju. Ona je objasnila da kada je reč o troškovima održavanja stanari ništa više novca za to neće izdvajati nego što su do sada izdvajali, ali da će se tačno znati kakva je struktura tog novca i kako se troši.

Navodeći da je pojava profesionalnih upravnika zgrada naišla na dosta otpora onih koji ne žele uvođenje reda u toj oblasti, Mihajlovićeva je rekla da je postojanje profesionalnih upravnika u EU obaveza, a da je predloženim zakonom izbor na stanarima da li će izabrati svog upravnika koji će voditi računa o upravljanju zgradom.

„Imamo opciju da upravnik bude stanar zgrade, ako to stanari odluče ali ako ne žele svog komšiju za upravnika, lokalne samouprave će zajedno sa Privrednom komorom odlučiti ko će upravljati zgradom“, kaže Mihajlović, dodajući da će takav upravnik morati da položi određene ispite i da poseduje licencu.

Predloženi zakon, kako je navela ministarka, prvi put rešava pitanje zaštićenih stanara i vlasnika stanova.

„Dat je jedan ozbiljan rok od deset godina lokalnim samoupravama, a najveći broj tih stanova nalazi se u centru Beograda“, precizirala je ministarka Mihajlović.

Komentarišući predloženi Zakon o stanovanju poslanici opozicije ocenili su da je to novi namet na džep građana Srbije, a postavljanje profesionalnih upravnika biće sjajno mesto za stranačko zapošljavanje kadrova SNS.

Mihajlovićeva je objasnila da će visinu naknade koju će stanari koji koriste socijalne stanove morati da plaćaju za prinudne upravnike određivati lokalna samouprava, dok će naknade za profesionalne upravnike biti regulisane ugovornim odnosima između licenciranog upravnika i skupštine stanara. Procena je da će stanari mesečno plaćati 200 do 350 dinara. Ministarka je objasnila i da će za prinudne upravnike Privredna komora organizovati obuku, a podzakonskim aktima će biti određeno koliko će trajati ta obuka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari