Stanari: Sporni „v. d.“ odmah da bude smenjen 1Foto: FoNet Kostadin Kamenov / FoNet

Vršilac dužnosti direktora Gradske toplane Niš Zoran Stojanović, čije imenovanje inače već mesecima prate javne sumnje da je nezakonito, najavio je ovih dana da će to javno preduzeće od gradskih vlasti zatražiti povećanje cene daljinskog grejanja za najmanje 20 odsto.

  Najava je naišla na oštro protivljenje Udruženja predsednika skupštine stanara (UPSS), nakon čijih demonstracija i drugih vidova pritiska je cena grejanja prošle godine smanjena na sadašnji nivo.

Stojanović je istovremeno najavio i mogućnost ukidanja prisustva stručnog predstavnika UPSS-a sednicama Nadzornog odbora Toplane po principu “prazne stolice” jer, kako je naveo, “takvi zahtevi sada stižu i sa drugih strana”, a on ne zna zašto bi jedino ovo udruženje imalo pravo na to. On je “obećao” i da će biti otežano privremeno isključenje korisnika daljinskog grejanja iz sistema, tako što to više ne bi besplatno radila Toplana, već bi oni morali da angažuju “treće lice”. Odluke Toplane o “praznoj stolici” u NO i lakšem isključenju korisnika iz sistema usledile su, takođe, nakon niza protesta UPSS.

V. d. direktora Toplane je, pri tom, prvi put saopštio da je dug ovog preduzeća po raznim osnovama veći od dve milijarde dinara. Do sada je iz ovog preduzeća uglavnom stizala informacija da je dug, pre svega prema Jugorosgasu, oko 700 miliona dinara.

– Cena daljinskog grejanja u Nišu je manja nego cene u drugim gradovima i opštinama u Srbiji. Detaljnom analizom smo utvrdili da ima prostora za njeno povećanje, i to najmanje za petinu, jer je to neophodno kako bismo mogli da funkcionišemo normalno, pošto je cena gasa ista za sve toplane. Cena će moći da se uveća za taj iznos tako što će obračun da se vrši isključivo po utrošku, a ne i po kvadratnom metru, kao sada. Predložiću novom Gradskom veću da se takav obračun uvede od iduće grejne sezone – rekao je Stojanović novinarima i dodao da je ustupak naplate po kvadratu za sve građane koji to žele “učinjen prošle sezone, verovatno zbog socijalnog mira”.

U UPSS-u, međutim, imaju sasvim drugačiju računicu. NJihovi stručnjaci su nedavno saopštili da bi cena grejanja u Nišu još mogla da padne, tako što bi se umanjio iznos fiksnog dela računa sa sadašnjih 28,26 dinara na 11 dinara kroz izbacivanje nepotrebnih troškova. Oni su u tu stavku ubrojali pre svega troškove javnog preduzeća Objedinjena naplata, koja u ukupnoj ceni učestvuje sa skoro 3,5 odsto, odnosno na ime naplate računa za grejanje godišnje inkasira čak 70 miliona dinara. Umesto “izmišljenog i nepotrebnog javnog preduzeća”, račune bi mogli da naplaćuju “prekobrojni” radnici Gradske toplane.

U nepotrebne, kako navode stručnjaci UPSS-a, spadaju i troškovi jubilarnih nagrada, koje se primaju na svakih pet godina u iznosu od nekoliko plata ili sudskih taksi i troškova advokata. U takve troškove spadaju i “članarina” zaposlenih u Toplani u udruženjima, reprezentacija, “informisanje i oglašavanje”, “sportske igre”, kamate na kredite iIi neblagovremeno plaćane kredite ili “vanredni rashodi”.

– Nećemo dozvoliti da nelegalni v. d. direktora Toplane ili bilo ko drugi poništi smanjenu cenu daljinskog grejanja, lakše isključenje korisnika sa mreže, praznu stolicu u Nadzornim odboru ili druge pogodnosti koje smo isposlovali. Nastavićemo da koristimo sva dozvoljena sredstva kako bi naterali Gradsku toplanu, kao i sva druga javna preduzeća, da rade u korist građana, a ne nesposobnih partijskih kadrova i njihovih nalogodavaca. Nelegalni v. d. direktora Toplane mora da bude hitno smenjen, a gradska vlast mora hitno da reaguje na njegove najave, koje su suprotne svemu što smo kod te iste gradske vlasti, doduše u prošlom mandatu, izdejstvovali – kaže Đokica Jovanović, član Upravnog odbora UPSS i član Gradskog veća u senci, koje je ono formiralo.

On kaže da izlaz iz teške situacije u kojoj se Toplana nalazi nije u povećanju cene grejanja i otimanju para osiromašenih građana, već u racionalnom poslovanju, kao i odgovornosti nadležnih za takvo stanje u Toplani. Pri tom ocenjuje da bi “udaljavanje” predstavnika Udruženja iz NO Toplane bilo pogubno po javni interes, jer je pre svega zahvaljujući njemu, otkrivena afera u vezi sa havarijom u Toplani Jug, koju su odgovorni hteli na sve načine da sakriju, “nerazumna poniznost “ grada Niša prema vlastima u Republici, koja je razlog što Nišlije plaćaju najveću cenu gasa u Srbiji, ogromni troškovi Objedinjene naplate, prevelik broj zaposlenih ili njihove enormne plate.

Prema dostupnim podacima, u Gradskoj toplani je zaposleno više od 240 radnika, a čak njih stotinu se nezvanično procenjuje kao višak. Prosečna neto zarada u Toplani je iznad 53.000 dinara. Prosečna junska neto plata u Nišu iznosila je 40.926 dinara, što znači da je za 13.000 dinara niža nego u Toplani. Prosečna junska plata u dve najsiromašnije gradske opštine, Niškoj Banji i Panteleju, iznosila je 32.039 i 32.657 dinara, što znači da su zaposleni na teritoriji tih opština primili 20.000 dinara manje od svojih sugrađana koji rade u tom javnom preduzeću.

 

 

Cena

Cena daljinskog grejanja u Nišu, kada se naplaćuje po metru kvadratnom, iznosi 74 dinara po kvadratu. Kad je reč o obračunu po potrošnji, cena fiksnog dela je 28, 26 dinara po metru kvadratnom, plus 3,97 dinara po kilovat-satu toplotne energije za varijabilni deo.

Sporan

Skupština grada je imenovala Zorana Stojanović za v. d. direktora Toplane krajem maja ove godine, nakon što je prethodni direktor Slobodan Maksimović suspendovan jer je protiv njega podignuta optužnica zbog sumnje u zloupotrebu ovlašćenja. Imenovanje novog v. d. direktora objavljeno je u Službenom listu pre više od dva meseca. Zakon o javnim preduzećima predviđa da direktori izabrani na konkursu moraju da preuzmu funkciju u roku od osam dana od objavljivanja odluke o njihovom imenovanju u Službenom listu, a u UPSS-u naglašavaju da se ovaj rok važi i za svakog v. d. direktora jer on ma ista ovlašćenja u rukovođenju preduzećem kao direktor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari