Stečaj Zastava kamiona "sasvim izvestan" 1ilustarcija Foto: Freeimages / Maarten Kruit

Fabriku Zastava kamioni u kojoj je nedavno pokrenut predstečajni postupak, upravo je uz otpremnine napustilo poslednjih desetak radnika, nakon što je, još početkom 90-ih godina, desetkovana proizvodnja lakih i srednjih privrednih vozila, krajem 2015. godine konačno obustavljena.

Našem listu juče je potvrđeno da je u Privrednom sudu u Kragujevcu, za 11. septembar zakazano ročište na kojem će se razmatrati predlog Ministarstva privrede da se u Zastava kamionima otvori stečajni postupak. Doskorašnji direktor Zastave kamiona Milan Rihterović za naš list kaže da je račun Kamiona u blokadi već tri godine, i to „na iznos duga od čak 3,3 milijarde dinara“, te da je, ovoga puta, za razliku od pre dve godine, stečaj fabrike „sasvim izvestan“.

Ističe, pritom, da je preostala imovina Kamiona procenjena na devet miliona evra. Međutim, imovina u vrednosti od pet miliona evra je pod hipotekama banaka, dok je ostatak „predmet potraživanja dobavljača, bivših radnika i drugih poverilaca“… Rihterović ipak smatra da izgledni stečaj kragujevačke fabrike ne mora da označi i kraj osam decenija duge proizvodnje lakih i srednjih kamiona u Kragujevcu i Srbiji.

On veruje da je proizvodnju te vrste kamiona moguće organizovati u novoformiranoj fabrici Zastava terenska vozila (Zastava TERVO), koja je upravo u pogonima Zastave kamiona nedavno započela proizvodnju neborbenih vojnih vozila, te oklopnih kupola za borbena vojna vozila. O obnavljanju proizvodnje i komercijalnih teretnih vozila u Zastavi, prema Rihterovićevim rečima, pregovara se sa nadležnim državnim organima, pošto je Zastava TERVO u ingerenciji Ministarstva odbrane na čiju inicijativu je ta fabrika lane i formirana.

Bivši radnici Kamiona koji su za naredni ponedeljak najavili radikalizaciju svojih višenedeljnih protesta kojima traže povezivanje staža tvrde da je Zastava TERVO formirana „na netransparentan način“, a da je njihovoj nekadašnjoj fabrici „oduzeta najvrednija imovina“, čime su i oni oštećeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari