Stolarija zamenjena u 4.000 kuća, a trebalo u 25.000: Plan Ministarstva energetike je bio "naučna fantastika" 1Foto: shutterstock

Gostujući nedavno u jutarnjem programu Radio-televizije Srbije državni sekretar u Ministarstvu energetike Zoran Lakićević izjavio je da je planirano da se do kraja godine zameni stolarija u 25.000 domova u Srbiji međutim stručna javnost smatra da je to, s obzirom na dosad završeni posao u tom segmentu, “nemoguća misija”.

Takođe, struka ističe da je nerealna i izjava državnog sekretara Lakićevića da su potrebna svega dva meseca da građani dobiju subvencije za zamenu stolarije i ugradnju solarnih panela, znajući koja glomazna i usporena procedura sledi pre njihovog dodeljivanja.

Govoreći o merama čijom primenom građani mogu da uštede energiju, Lakićević je podsetio i na Nacionalni program energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova pokrenut prošle godine, ističući da zamena stolarije i ugradnja solarnih panela predstavlja dugoročne mere kojima se može obezbediti ušteda energije.

Tom prilikom je naglasio da je dosad zamenjena stolarija u 4.000 domaćinstava a da je plan da do kraja godine ta cifra poraste na 25.000 kao i da svi građani Srbije imaju mogućnost da subvencije za zamenu stolarije i ugradnju solarnih panela dobiju u roku od dva meseca.

Ekspert za energetiku Velimir Gavrilović pak kaže da je plan o dostizanju cifre od 25.000 domaćinstava u kojima će biti zamenjena stolarija “naučna fantastika”.

– Ako su u proteklih godinu dana završeni radovi u 4.000 domaćinstava na zameni prozora, vrata, postavljanju termoizolacije i tako dalje zaista je teško očekivati da u narednih svega tri i po meseca taj isti posao bude okončan u 21.000 domaćinstava. Ako se zna da je procedura za dobijanje subvencija spora jer treba raspisati javne konkurse za građane i izvođače radova a sve zavisi i od ažurnosti administracije u lokalnoj samoupravi ne možemo da budemo optimisti i kažemo da postoje šanse da se taj plan ispuni. Drugim rečima, da bi se takav plan ostvario u predviđenom roku bilo bi potrebno da nadležni budu 16 puta produktivniji nego dosad na sprovođenju tog projekta da bi se zacrtano ostvarilo – navodi naš sagovornik. Prema njegovim rečima, izjavu državnog sekretara Lakićevića treba posmatrati kao medijsku promociju resora koji predstavlja a ne kao realne konstatacije o tome šta zaista može biti urađeno na sprovođenju svakako važnog projekta kakav je zamena stolarije i postavljanje solarnih panela u domaćinstvima.

Takođe, iz istih razloga nerealno je očekivati da je svega dva meseca dovoljno od trenutka podnošenja prijave da građani dobiju subvenciju za ugradnju nove stolarije ili solarnih panela. Da obavljanje tih poslova nije izvodljivo do kraja godine može se konstatovati ne samo na osnovu mišljenja eksperata već i shodno podacima koji su Danasu dostavljeni iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Naime, javni pozivi za građane koji žele da se prijave za korišćenje subvencija traju minimum 21 dan što znači da procedura može biti i duža. Takođe, u Ministarstvu energetike ističu da je od dana objavljivanja konačne liste građana, do dana završetka izvođenja radova, u proseku potrebno oko dva meseca.

Znači, kada se govori o postupku koji traje dva meseca ne misli se na period o kome je govorio državni sekretar Lakićević već se odnosi na rok u kome će biti završeni radovi nakon što se imena građana nađu na konačnoj listi za dobijanje subvencija.

U prilog tezi da će do kraja godine u 25.000 objekata biti zamenjena stolarija ne ide ni podatak da je u 21 opštini i dalje u toku poziv za prijavljivanje građana za dobijanje subvencija a već je rečeno da ta procedura traje najmanje tri sedmice. Isto tako treba naglasiti da je u 12 opština javni poziv za privredne subjekte koji će izvoditi radove završen ali da tek sledi raspisivanje javnog konkursa za građane.

Kako je Danasu rečeno u resornom ministarstvu dosad je završeno izvođenje radova na više od 4.000 objekata odnosno domaćinstava dok su trenutno, u više od 2.000 domaćinstava radovi u toku. I iz toga se može jasno videti da je cifra od 25.000 domaćinstava sa zamenjenom stolarijom do kraja godine, o kojoj je govorio državni sekretar Lakićevića, prilično “visoka” za dostizanje.

Inače, treći javni poziv za sprovođenje Nacionalnog programa energetske sanacije stambenih zgrada, koji podrazumeva zamenu stolarije i postavljanje solarnih panela u domaćinstvima raspisan je ove godine i sredinom marta potpisani su ugovori između Ministarstva energetike i 151 lokalne samouprave u Srbiji.

Model po kojem se u saradnji sa lokalnim samoupravama građanima dodeljuju podsticaji za energetsku efikasnost jeste da resorno ministarstvo i opštine učestvuju do 50 odsto, po 25 odsto ministarstvo i lokalne samouprave osim kod devastiranih opština gde ministarstvo učestvuje sa 35 odsto a jedinice lokalne samouprave 15 odsto, dok građani sami plaćaju drugu polovinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari