Predsednik Štrajkačkog odbora radnika kraljevačke Fabrike vagona Nenad Terzić najavio je za danas moguću blokadu pruge kod Starog groblja od strane radnika te fabrike. Radnici koji su pre pet dana otpočeli blokade puteva, u petak su na nekoliko sati blokirali jednu od najprometnijih saobraćajnica u gradu, a u Štrajkačkom odboru su najavili da je to bio samo početak, dok će protesti ove nedelje biti intenzivniji i radikalniji.

Terzić je za danas, nakon okupljanja radnika ispred kapije fabrike, najavio da će „najverovatnije uslediti blokada pružnog prelaza kod Starog groblja, kojom vozovi iz pravca Kragujevca saobraćaju prema Kosovu“.

Kompletan menadžment Fabrike vagona, na čelu sa direktorom Zoranom Bogdanovićem, dao je ostavku u subotu. Terzić je naveo da su ostavke usledile posle spontanog okupljanja radnika u krugu fabrike, zbog nezvanične informacije da bi Fabrika vagona, koja je u fazi restrukturiranja, mogla da ode u stečaj. On je naveo da je Štrajkački odbor predložio da zastupnica kapitala fabrike Marija Savković preuzme vođenje fabrike do stabilizacije situacije, a da se istovremeno preispita dosadašnje poslovanje pod rukovodstvom bivšeg i sadašnjeg menadžmenta.

Podsetimo, štrajkači zahtevaju isplatu između 18 i 20 zarada, overu zdravstvenih knjižica i povezivanje radnog staža za poslednje tri godine. Fabriku vagona, koja broji 800 zaposlenih radnika, 2006. privatizovala je ukrajinska firma Azov Impeks, sa kojom je početkom 2010. Agencija za privatizaciju raskinula ugovor o prodaji zbog nepoštovanja dogovorenih obaveza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari