Zašto Srbija ima tako puno stranih, a tako malo domaćih investicija?

Ostavite komentar


  1. Zato što je naš preCednik jako zavoleo njegooovog brata Sija i sa nim se sve lepo dogovorio a nas ko……

  2. Zato što se mogu više ugraditi u strane investicije. Apanaža stiže refovno.

  3. Imam registrovan patent iz oblasti masinstva-termotehnike. Probao sam na sve moguce nacine da pokrenem proizvodnju. Ni jedna banka u Srbiji nije htela da mi da kredit za pokretanje biznisa, trazili su garancije u nekretninama duplo vece od kredita. Drzavni fondovi su me svi odbili pod izgovorom da su sredstva podeljena a podeljena su pre nego sto je izasao konkurs i uvek preduzecima otvorenim samo za tu namenu koja se odmah gase a vlasnici su stranacki aktivisti. Fondovi za inovacije i start ap su laz i ne postoje pokusao sam. Stranim ulagacima daju kes pare po svakom zaposlenom a domacim nula. Strani ulagaci imaju poreske olaksice prvih godina poslovanja domaci nula. Strani ulagaci dobijaju besplatne lokacije i novac na racun domaci nula. Pokrenuo sam posao prodavsi stan, poreznici su mi na vratnoj arteriji prikaceni, 1 dan kasnjenja doprinosa i poreza odmah blokada racuna i milionske kazne, kod stranih ne idu. Nakon 5 godina borbe svoj osnivacki ulog prepustio sam strancu i izasao iz firme, digao sam ruke, patent sam ustupio za 10%zarade. To vise nije domaca pamet to je sad strano vlasnistvo. Samo taksa za odrzavanje patenta je 40.000 din godisnje. Drzava je SVE UCINILA KAKO BI ME SPRECILA SA USPEM.

  4. Zato sto su sve republike bivse SFRJ danas neokolonije,a ne samostalne i suverene drzave.Ko upravlja kapitalom,taj upravlja i drzavom.

  5. Zato sto strane firme dobiu subvencije i kad potrose to odu a domace firme to treba da plate. Domace firme nemaju tu mogucnost da dobiu subvencije iako te pare sto ostvare istaju u Srbiji a strane firme iznesu iz Srbije

  6. U vezi investicija I. Devića u Novom Sadu bi mozda Maja Gojković (tadašnja gradonačelnikovica) mogla da objasni spor koji je stigao i do Haga?

  7. Postoji nekoliko razloga:
    1. Domaći privrednici su opterećeni para fiskalnim nametima i teško porastu da ima smisla da dobijaju subvencije .
    2. Najinteligentniji privrednici se prikace na drzavne projekte gde je mnogo veća zarada nego da ulazu .. opet tome je doprinela država kroz koruptivne nabavke
    3. Čak i da neki privrednik poraste SNS ga izreketira i oduzme mu ili uništi biznis pre nego sto je moguće dobiti subvenciju .
    4. Domaćim privrednicima je mnogo skuplje zaduzivanje pa teze dolaze do mogucnosti da investiraju i dobiju subvencije .

  8. Zato što domaći“bogataši“ne želeda svoj kapital ulažu u privredu.

  9. Ovo nije tekst za obicnog gradjanina vec za strucnu javnost. Da pojednostavim ako neko uopste cita iza naslova, a pogotovu komentare. Strane kompanije sa poreskim olaksicama imaju svu proizvodnju godinama unapred plasiranu na globalno svetsko trziste i pojedinacne stavke bi samo povecale administraciju koja na kraju bude nepotrebna jer gotov proizvod odlazi u svet. Mali preduzetnici su kooperanti i nemaju kapacitet od 200 ili 300 miliona eura niti najnoviju tehnologiju i paletu projektovanih proizvoda koji bi vec prvog dana bili otpremljeni a prodati su i pre nego je fabrika postavila temelje.

  10. Direktne „strane investicije“ su, po mom nestručnom mišljenju, domaće investicije, kroz koje se legalizuje neki novac, kojem je to potrebno. Zato dobijaju „neviđene“ subvencije, dok domaći preduzetnik plaća 1001 namet na vilajet i predmet je raznih inspekcija i kontrola.

  11. Kad neko pomene strane investicije povraca mi se. Ko ce da investira a da nema debele koristi. Naj bolje je uzdaj se u se i u svoje kljuse.

Ostavite komentar


Ekonomija

Ne prodavati Staru šećeranu 10

Ne prodavati Staru šećeranu

Organizacija "Beograd u pokretu" saopštila je danas da je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika zakazala prodaju Stare šećerane po početnoj ceni od 680,6 mliona dinara i zatražila od Vlade Srbije da to zaustavi.

Naslovna strana

Naslovna strana za 11. i 12. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zdravko Šotra, filmski režiser

Danas čitam danas, Danas sam čitao juče i sutra ću čitati Danas zato što je to sve što nam je ostalo od dnevne štampe.