Novi “moskvič” ne bi imao šansu na tržištu: Stručnjaci o najavi proizvodnje nekada zaštitnog znaka SSSR 1Foto: Shutterstock/Karolis Kavolelis

Iz Rusije stižu vesti da će u fabrici francuskog Renoa u Moskvi početi da se proizvodi “moskvič”.

Nakon što je francuski automobilski gigant najavio da prekida proizvodnju u Moksvi gradonačelnik Sergej Sobjanjin rekao je kako će se “potruditi da sačuvaju veći deo kolektiva koji radi u fabrici”.

“Glavni tehnološki partner moskovske fabrike automobila Moskvič biće KAMAZ. U prvoj fazi će biti organizovana proizvodnja klasičnih automobila koji imaju motore sa unutrašnjim sagorevanjem, a u budućnosti i električnih automobila”, rekao je Sobjanjin.

Najava da će Rusija početi da proizvodi “moskvič” u Renoovoj fabrici u Moskvi glavni i odgovorni urednik portala Dmotion.rs Aleksandar Uglješić smatra ishitrenom. On kaže za Danas da je Reno bio prinuđen da zatvori prizvodnju u Rusiji iako ima 45.000 zaposlenih.

„Na AvtoVAZ-u su mnogi polomili zube, sa njim je General motors imao problema zbog tajkuna i raznih pritisaka. Vesti koje dolaze treba uzeti sa rezervom, jer najpre je stigla vest da Reno prekida proizvodnju, pa da je bio prinuđen da uvede sankcije Rusiji, na kraju je stigla vest da su prekinuli proizvodnju i prodali svoj većinski deo. Nigde se ne govori za koliko je prodat“, kaže Uglješić.

Priča o početku prozivodnje moskviča liči mu, kako kaže, na klasični državni marketing, jer to je model automobila koji van granica Rusije nikakve šanse nema, a i Rusiji je asocijacija na socijalizam i na period kog ne žele toliko da se sećaju.

Za Zorana Miljkovića iz sindikata Fijat plastike ova vest u ovom trenutku zvuči neverovatno.

„Moskvič je stari i prevaziđen auto. Njegova nova proizvodnja podrazumevala bi ozbiljnu modernizaciju. Sada kada je Rusija pod sankcijama to je iznuđen potez. Možda se pokaže i kao pametan. Ne mogu ništa da tvrdim unapred. Videćemo šta nosi vreme“, ističe Miljković.

Za sada su to samo najave, ističe Romana Takov sa sajta Polovni automobili, a od raznih faktora zavisi kakav automobil će se proizvoditi pod markom Moskvič.

Novi Moskvič mogao bi da se proizvodi u bivšoj Renoovoj fabrici, ističe ona i podseća da je fabriku preuzeo grad Moskva.

“Gradonačelnik Moskve najavio je da će upravo ovde početi proizvodnja. Tehnologija, mašine, stručnjaci i radnici su tu – ostaje samo pitanje koliko će biti u mogućnosti da obezbede delove i komponente neophodne za proizvodnju. U toj fabrici se u poslednjih dvadesetak godina proizvodio čitav niz modela marke Reno i Dačia. Stoga će najverovatnije neki od modela koji se do sada proizvodio biti modifikovan i početi da se proizvodi kao Moskvič”, ističe Takov.

Predsednik Udruženja oldtajmera „Pomoravlje“ Dejan Stević kaže za Danas da nije optimističan povodom ove vesti.

“Video sam najave, ali i „buba“ i „mini moris“ su radili svoje rimejkove i nisu ništa posebno. Ne očekujem ništa od novog „moskviča“. Naravno, zavisi ko šta voli. Za mene je automobil onaj sa metalnim branikom, a sve ostalo su samo prevozna sredstva”, kaže Stević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari