Struka protiv jednočlanog akcionarskog društva u EPS-u, sindikalci obećavaju štrajk ako se statut izmeni 1foto FoNet/EPS

– Ministarstvo rudarstva i energetike ne želi da odustane od namere da se promeni Statut Elektroprivrede Srbije tako da trgovina električnom energijom više ne bude definisana kao pretežna delatnost preduzeća što će mu faktički onemogućiti racionalno poslovanje i ugroziti radna mesta zaposlenih u termo i rudarskom sektoru. Mi smo kao sindikalci aposlutno protiv takvih promena i u slučaju da resorno ministarstvo ostane pri svojoj nakani oganizovaćemo generalni štrajk zaposlenih u EPS-u kako bi smo to sprečili. Direktan krivac, ako do toga dođe biće Vlada Srbije, zbog neodgovornog postupanja po ovom pitanju – kaže za Danas Milan Đorđević, nekadašnji predsednik Sindikata radnika Elektroprivrede Srbije, predvodnik jedne od dve struje u toj sindikalnoj organizaciji koje se pred sudom bore za pravo na korišćenje njenog imena.

On dodaje da će tačka dnevnog reda u okviru koje treba da se razmatra promena Statuta EPS-a usled njegove transformacije iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo na sednici Nadzornog odbora EPS-a biti razmatrana u ponedeljak i da Ministarstvo rudarstva i energetike insistira na tome da jedini član Skupštine akcionara bude resorna ministarka Đedović i da pretežna delatnost preduzeća umesto trgovine bude samo proizvodnja električne energije. Naš sagovornik ističe da je dobio poziv iz kabineta premijerke Srbije Ane Brnabić na sastanak u ponedeljak sa početkom u 15 časova i 15 minuta.

– Odgovorio sam da je potpuno besmisleno i bespredmetno da se odazovemo tom pozivu u popodnevnim časovima u situaciji kada se u jutarnjim satima sastaje Nadzorni odbor kako bi se na inicijativu resornog ministarstva doneo Statut koji je protiv interesa zaposlenih i preduzeća a isto tako i celog društva. Do razgovora može da dođe samo tako što bi on bio upriličen pre održavanja sednice Nadzornog odbora. Apsolutno smo protiv toga da se usvoji ono što Ministarstvo rudarstva i energetike predlaže jer je to pogubno po EPS. Ako se ne odustane od takve namere, ništa nam drugo ne preostaje nego da štrajkujemo i odbranimo radna mesta u termo i rudarskom sektoru – navodi Đorđević.

Podsećanja radi, predstavnici dela Sindikata radnika EPS-a koji predvodi bivši predsednik Milan Đorđević u sredu ujutru su ušli na sednicu Nadzornog odbora Elektroprivrede Srbije nezadovoljni zbog incijative Ministarstva rudarstva i energetike da se promeni Statut preduzeća po kome bi jedini član Skupštine akcionara bila resorna ministarka Dubravka Đedović.

Ministarka Đedović, kao predstavnik vlasnika EPS-a, države Srbije, bila bi jedina ovlašćena ne samo da bira generalnog direktora već bi odlučivala i o tome ko će biti i izvršni direktori u preduzeću.

Za deo Sindikata radnika EPS-a koji predvodi Đorđević veoma je sporan i zahtev Ministarstva rudarstva i energetike da bi EPS nakon što postane akcionarsko društvo trebalo da umesto preduzeća za proizvodnju i trgovinu električnom energijom bude predviđen samo za proizvodnju struje. Sindikalci tvrde da bi to predstavljalo uvertiru za gašenje rudarskog i termo sektora i da bi izazvalo prekomerni uvoz struje koji bi papreno koštao. Tako nešto bi, rekao je Đorđević za Danas, ostavilo 16.000 radnika u površinskim kopovima uglja i termoelekranama u vlasništvu EPS-a bez posla.

Kako Danas saznaje, namera Ministarstva rudarstva i energetike je da se ubuduće na EPS ne primenjuje Zakon o javnim preduzećima “jer ne obavlja delatnost od opšteg interesa”. U sklopu toga Ministarstvo rudarstva i energetike će dati mišljenje da “javno snabdevanje građana i malih kupaca nije delatnost od opšteg interesa”.

Izvor blizak Elektroprivredi Srbije, koji je želeo da ostane anoniman, smatra da je cilj takvog poteza da se struja proglasi robom a ne opštim dobrom neophodnim za nesmetano funkcionisanje društva.

– To treba da bude opravdanje za upliv privatnog kapitala u elektroenergetski sektor naročito kada je reč o trgovini strujom što je unosan posao i dobra prilika da se zaradi. Zbog toga se i traži izmena Statuta EPS-a. Ako do toga dođe EPS više neće moći da se bavi, ili će tako nešto biti smatrano sporednom delatnošću, kupovinom struje na berzama kada postoji manjak niti da prodaje viškove elekrične energije kad ih poseduje. Umesto toga EPS će moći da struju prodaje i kupuje je od privatnih trgovaca, faktički preprodavaca,. Drugim rečima, oni će po nižoj ceni kupovati struju koju proizvodi EPS. I s obzirom da to preduzeće to neće moći, jer mu pretežna delatnost nije trgovina, oni će struju stvorenu u njegovim pogonima po većoj ceni nuditi na berzi. Isto tako EPS na berzi direktno neće moći da kupi struju po nižoj ceni već će morati da je kupuje po višoj od preprodavaca. Drugim rečima uvodi se posrednik što će dovesti do toga da EPS manje zarađuje. Preduzeće će imati manje prihode a s obzirom da već sad uvozi ugalj, za šta je krivo partijsko upravljanje a ne zaposleni, pojaviće se inicijative da gubitaški deo treba zatvoriti, a to su termo i rudarski sektor, a tako nešto direktno ugrožava radna mesta i egzistenciju zaposlenih u njemu – navodi naš sagovornik i postavlja pitanje šta će se desiti sa snabdevanjem, odnosno da li će i taj segment biti izdvojen iz EPS-a ili možda čak prepušten privatnicima.

U slučaju da dođe do toga i cena struje za građane bila bi znatno, dva do tri puta, veća nego što je sad, jer b jei privatni snabdevači zarad profita odmah podigli.

U međuvremenu, održana je i vanredna sednica Naučnog saveta Elektroprivrede Srbije na kojoj je većina članova zatražila da se obustave najavljeni koraci u transformaciji tog preduzeća u akcionarsko društvo”jer bi sprovođenje onog što je planirano u predlogu Ministarstva rudarstva i energetike “ugrozilo interese države, društva, građana i privrede”.

Oni smatraju da javno snabdevanje električnom energijom treba da bude delatnost od opšteg interesa, jer rezultati stručnih analiza i iskustva drugih potvrđuju da drugačija rešenja koriste krupnom kapitalu i da su izuzetno nepovoljna za stanovništvo i privredu.

– Osnivanje jednočlane Skupštine akcionarskog društva EPS nema smisla i ne bi bilo prihvatljivo čak ni i u slučaju kada bi taj jedini član bio stručnjak. Sužavanje delatnosti elektroprivrede samo na proizvodnju energije kada će neko drugi trgovati strujom koju će EPS proizvoditi, dovešće do prekida aktuelnog oporavka preduzeća, sledi nezavidan finansijski položaj, a samim tim i uslovi za naredne korake privatizacije koji bi ugrozili energetski suverenitet Srbije – ukazuju članovi Naučnog saveta.

Predstavnici nauke i struke upozoravaju da se društveni interes ne sme staviti u senku interesa uticajnih investitora i da treba uvažiti stavove struke, kao i negativne posledice koje je transformacija elektroprivrede imala u drugim zemljama. Naučni savet ističe da treba umanjiti sveukupni uticaj politike, interesnih grupa i privatnog kapitala na pitanja struke, a naročito onih uticaja na elektroenergetiku koji su do sada pokazali štetne posledice.

Naučni savet EPS čine predsednik Odbora SANU za energetiku, dekani Elektrotehničkog, Mašinskog, Rudarsko-geološkog, Građevinskog fakulteta u Beogradu, Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, Elektronskog fakulteta u Nišu, Fakulteta tehničkih nauka u Čačku, predstavnici Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu, prodekani za saradnju sa privredom većine ovih fakulteta, direktori instituta „Nikola Tesla“, „Mihajlo Pupin“, „Jaroslav Černi“, direktor Rudarskog instituta, kao i zaposleni u EPS sa naučnim zvanjima.

Od 67 članova Naučnog saveta, u radu sednice učešće je uzelo njih 45, od kojih je 38 glasalo za predloženi tekst stava Naučnog saveta po ovom važnom pitanju, troje je glasalo za uz podnete svoje amandmane na tekst, četvoro je bilo suzdržanih, a niko od 45 članova nije bio protiv.

Sa druge strane, gostujući u jutarnjem programu televizije Pink ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je “da neće biti privatizacije Elektroprivrede Srbije, već da se radi o manipulacijama koje su iznesene tokom proteklih dana kada je reč o sednici Nadzornog odbora i usvajanju novog Statuta”.

– Statut se bavi upravljanjem, svedoci smo u energetskoj krizi, koliko je bitno da imamo snažna energetska preduzeća, dodala je ministarka Đedović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari