Struka tvrdi da su zahtevi rudara da im se povećaju plate opravdani 1Foto: JP PEU Resavica

S obzirom da juče održani pregovori predstavnika Štrajkačkog odbora Javnog preduzeća Površinska eksploatacija uglja (JP PEU) “Resavica” i Vlade Srbije nisu dali očekivane rezultate, štrajk zaposlenih u devet rudnika tog preduzeća, nastavljen je i danas.

Redakcija našeg lista pokušala je da sazna kako protiče drugi dan štrajka rudara “Resavice” i da li eventualno ima pomaka, kad je reč o njihovim zahtevima, međutim predsednik Štrajkačkog odbora Nebojša Milenković, koga smo zvali u više navrata nije bio dostupan.

Podsećanja radi, rudari, čije plate ne prelaze cifru od 65.000 dinara, zahtevaju povećanje cene radnog sata i naknade za topli obrok, kao i nastavak eksploatacije u rudniku “Soko” koji ne radi od od 1. aprila, kada se u njemu dogodila nesreća.

Predstavnici Vlade Srbije su tokom jučerašnjih pregovora izašli sa svojim predlogom o procentu povećanja plata ali su ga rudari odbili pod obrazloženjem da je za njih neprihvatljiv.

Stav Štrajkačkog odbora je da ne izlazi u javnost sa visinom povećanja plata koju rudari traže od države, dok je zahtev sa konkretnom cifrom predočen predstavnicima Vlade. Rudari u štrajku naglašavaju i da će on biti nastavljen sve do ispunjenja svih njihovih zahteva.

Inače, štrajk rudara odvija se u krugu rudnika, uz poštovanje minimuma procesa rada koji obezbeđuje sigurnost ljudi i imovine. Javno preduzeće “Resavica” ima 3.600 zaposlenih.

Predstavnici stručne javnosti, koje smo kontaktirali, tvrde da su rudari u pravu i da bi nadležni trebalo da ispune njihove zahteve i povećaju im zarade kao i da sredstava za to u državnom budžetu ima.

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” daju punu podršku rudarima “Resavice” u štrajku a predsednik te centrale Željko Veselinović kaže za Danas da su zahtevi štrajkača u potpunosti opravdani.

– Rudari “Resavice” su apsolutno u pravu kada traže povećanje svojih ličnih dohodaka. NJihove plate su mizerne a poznato je da oni obavljaju izuzetno težak i rizičan posao. Neprihvatljivo je da rudari “Resavice” imaju plate koje su ispod republičkog nivoa. Stoga bi Vlada trebalo da uvaži njihov opravdani zahtev i poveća im primanja. Novca za to u budžetu svakako ima. Kao poslanik imam priliku da vidim za kakve sve besmislice, poput Nacionalnog fudbalskog stadiona, se troši novac iz državne kase pa osnovano tvrdim da sredstava za povećanje rudarskih plata ima, samo ih treba usmeriti na pravu stranu. A to je sektor podzemne eksploatacije uglja, kakav je “Resavica”, koji je u kritičnim trenucima po elektroenergetski sistem zemlje, doprinosio maksimalno kolko je mogao, u vreme kolapsa za koji isključivu odgovornost ima vlast i njeni nesposobni partijski kadrovi na čelu javnih preduzeća poput Elektroprivrede Srbije – ističe Veselinović.

Da u budžetu ima dovoljno novca za povećanje plata rudara smatra i ekonomista Milan R. Kovačević.

– U državnoj kasi uvek ima novca samo je pitanje za šta će se vlast odlučiti da njime finansira. Sasvim je sigurno da rudarske plate ne mogu biti na tako niskom nivou kakve su one koje primaju zaposleni u “Resavici”. Stoga je jasno da bi Vlada trebalo da poveća njihove zarade. Sa druge strane postavlja se pitanje održivosti tih rudnika. Nije urađena jasna strategija da li je njihovo poslovanje racionalno ili ne, odnosno da li bi uopšte trebalo da budu u funkciji. Mislim da bi daleko bolje rešenje bilo da je država umesto što održava poslovanje “Resavice” zaposlenima u tom preduzeću omogućila da se bave poljoprivredom – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari