Studentima troškovi hrane i smeštaja od 30 do 50 odsto veći, ali njima druge stvari smetaju više 1Foto: Beta/Milan Obradović

Sa početkom ove školske godine stiglo je i povećanje cena u studentskim domovima i restoranima, prvi put posle devet godina, kako je saopštilo Ministarstvo prosvete.

Od semptembra ove godine studentski smeštaj u domu (gledajući od četvrte kategorije ka prvoj) na mesečnom nivou iznosi po 1.500 dinara, 1.600, 2.150 i 2.790 dinara.

To iznosi od 30 do 50 odsto porasta cena za smeštaj po kategoriji, u odnosu na iznose od prethodne školske godine čije su se cene kretale od 1.144 dinara za četvrtu kategoriju do 1.860 za prvu kategoriju domova mesečno. Treća i druga kategorija, po staroj ceni, iznosila je 1.248 i 1.430 dinara.

Za obroke u menzama studenti će sada za doručak umesto 40 dinara izdavajati 56, za ručak umesto 72 dinara davaće 120 i večera će im umesto 59 dinara biti 90 dinara.

Stavljanjem u odnos sva tri obroka u menzi za 30 dana po starim cenama, studenti su izdvajali 5.130 dinara, dok će sada plaćati 7.980 dinara, što uveliko prelazi 30 odsto najavljenog poskupljenja i zapravo znači 55 odsto više cene.

Iako se studenti ne žale mnogo na porast cena u menzama, kako i sami kažu, jeftinije im je tu da jedu i po novim cenama nego da plaćaju hranu u pekarama, mnogi od njih su se žalili na poskupljenje cene žetona za escajg, koja je skočila 100 odsto, odnosno od prvobitnih 500 dinara sada će izdvojiti 1.000 dinara.

Taj žeton se doduše uzima jedanput, njime se dobija pribor za jelo u menzi tokom cele godine, ali kako su studenti objasnili, ne vide razlog porasta cene jer oni jedu priborom „iz osamdesetih“.

Takođe, studenti iz Doma Studentski grad, kažu da im se predračun i račun ne slažu. Kada dobiju predračun niža je cifra koju treba da plate nego kada im izdaju fiskalni račun u koji, kako su nam sami studenti rekli, dom uračunava naplatu klima uređaja, društveni život i telefonsku pretplatu.

Ono što dodatno uznemiruje studente ovog najvećeg doma u Beogradu jeste najavljenje eksperimenta po kojem će topla voda biti isključena od 10 do 19 časova. Eksperiment bi trebalo da traje do kraja ove nedelje, a počeo je danas.

Studenti koje je Danas anketirao, međutim, uopšte ne znaju o kakvom se eksperimentu zapravo radi, dok u Studentskom centru Beograda, do objavljivanja teksta, niko nije odgovorio na pitanja Danasa ni o isključivanju vode ni o razlici u predračunu i računu. Time je ostalo nejasno ko je i po čijem proračunu došao na ideju da sprovede probni period i odluku o dvokratnom puštanju tople vode.

Novost za studente je i to da je od ove školske godine i rata studentskog kredita od dosadašnjih 8.400 dinara na mesečnom nivou porasla na 13.000. dinara, s tim što se rate isplaćuju tek od januara naredne godine.

Uzevši u obzir porast cena i porast rate kredita, jedno drugo bi trebalo da pokrije, što će se i desiti, ukoliko studenti budu jeli isključivo u menzama, odnosno ukoliko budu stizali na obroke, bez dodatne kupovine hrane. Ovo se odnosi isključivo na korisnike domova, menzi ali i kredita i stipendija.

Situacija se ne razlikuje mnogo ni u Novom Sadu.

Pitajući studente Novosadskog Univerziteta dobili smo odgovor da se nalaze u istoj situaciji kao i studenti u Beogradu. Isti je odnos cena i rate kredita kao i stipendija, s tim što novosadski korisnici domova nemaju druge probleme sa kojima se suočavaju njihove beogradske kolege, poput gašenja tople vode i razlika u predračunima i računima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.