Subotica: Rebalansom budžeta izmireni dugovi grada 1Foto: N. Jakovljević

Odbornici su na današnjoj sednici Skupštine grada Subotica, usvojili drugi rebalans budžeta grada Subotice za ovu godinu, čime je obim budžeta sa 7,2 milijarde dinara u septembru povećan na 7,4 milijardi dinara. Grad će ovim sredstvima izmiriti nasleđena dugovanja vezano za kupovinu vojnih objekata.

Subotički budžet je rebalansom uvećan za 171 milion dinara što je omogućilo lokalnoj samoupravi da do kraja ove godine u potpunosti izmiri nasleđene dugove od 212 miliona dinara za kupovinu objekata Doma vojske u centru grada i Kasarne Kosta Nađ na Palićkom putu.

Kako je navela vladajuća većina, koju u Subotici čini SNS i SVM, dodatna sredstva u budžetu biće usmerena za razvojne projekte i poboljšanje kvaliteta usluga javnih i javnih komunalnih preduzeća.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić rekao je novinarima da je rashodovana strana uvećana za 217 miliona dinara i da je najveći deo tih sredstava, 211,6 miliona dinara opredeljeno za javna i javna komunalna preduzeća, a da su dodatna sredstva opredeljena i za izmirenje duga za Kasarnu Kosta Nađ i Dom vojske.

„Dug će biti izmiren je prema Ministarstvu odbrane i Republičkoj direkciji za imovinu, a grad će u narednoj godini biti vlasnik ovih objekata. Kasnije će biti osmišljeno kakva će biti namena ovih objekata“, kazao je Bakić.

Subotica: Rebalansom budžeta izmireni dugovi grada 2
Stevan Bakić (SNS), foto: N. Jakovljević

Prema najavama gradonačelnika Subotice, u toku su razgovori sa predstavnicima organizacije IT Subotica 2030 o mogućnosti da ovaj prostor postane IT centar.

„Imali smo dva sastanka sa IT sektorom i ponudio sam im jednu vrstu partnerskog odnosa, s obzirom da je njima potreban prostor ovakvih dimenzija. To je ozbiljan tim IT stručnjaka koji su odgovorni. Smatram da će i grad imati velike koristi od njihovog rada i uspeha“, rekao je Bakić.

Dodao je da unutrašnjost zgrade Doma vojske u veoma lošem stanju i da je sam prilaz tom objektu neadekvatan, zbog čega smatra da je ova investicija tada bila „promašaj veka“.

Kada je u pitanju kasarna Kosta Nađ, Bakić je naveo da postoje tri zainteresovane kompanije i da se čeka procena sudskog veštaka kada će biti određena početna cena za ceo kompleks bivše kasarne.

Predsednik Odborničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Janoš Nagel rekao je da se prihodi budžeta ostvareni u meri preko iznosa koji je bio prvobitno finansiran.

Subotica: Rebalansom budžeta izmireni dugovi grada 3
Janoš Nagel (SVM), foto: N. Jakovljević

„Tako smo kod prvog rebalansa budžeta u septembru povećali budžet za 900 miliona dinara, a sada ovim rebalansom primanja budžeta još se povećavaju za 171 milion dinara i ta dodatna sredstva su omogućila da se prvobitno planirani budžet od 6,2 milijardi dinara poveća na 7,4 milijarde dinara“.

Opozicija je glasala protiv drugog rebalansa budžeta, a predsednik odborničke grupe Pokreta građanske Subotice (PGS) Miroslav Milojević kazao je da su oni zadovoljni realizacijom budžeta, ali se ne slažu da sredstva budu usmerena prema javnim komunalnim preduzećima.

„Tu ima jedan paradoks. Oni im sada dodaju ova sredstva a pred kraj godine očekuju da ta ista preduzeća uplate deo dobiti nazad u budžet. To znači da jednom rukom dajete a drugom uzimate nazad. Postavlja se pitanje da li javna preduzeća treba iz svojih prihoda da uplaćuju određena sredstva u budžet ili ta sredstva treba da koriste za nove investicije“, rekao je Milojević.

Prema njegovom mišljenju, nedovoljno se ulaže u infrastruktura koja bi trebala da je prioritet gradske vlasti.

„Vidimo da su putevi, kanalizaciona i vodovodna mreža u okolnim i prigradskim naseljima u lošem stanju i da bi trebalo uložiti više sredstva u rešavanje tih problema“, ocenjuje Milojević.

Subotica: Rebalansom budžeta izmireni dugovi grada 4
Miroslav Milojević (PGS), foto: Natalija Jakovljević

Odbornici su doneli odluku o izradi Plana detaljne regulacije solarne elektrane Bikovo, na teritoriji grada Subotice. Plan detaljne regulacije solarne elektrane Bikovo izrađuje se za potrebe preduzeća Untermolo d.o.o. Novi Sad. Reč je o delu parcele bivše Azotare, a obuhvat je 70 hektara zemljišta i planira se izgradnja solarnog postrojenja za proizvodnju električne energije. Prema najavama gradonačelnika, detalji ovog projekta biće poznati do kraja godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari