Subvencije za ugradnju solarnih panela na porodičnim kućama u Užicu 1Foto: Nenad Kovačević

Četiri miliona dinara iz gradskog budžeta je izdvojeno za subvencije za ugradnju solarnih panela na porodičnim kućama u Užicu.

Gradska uprava je raspisala konkurs za raspodelu subvencija, a građani mogu da se prijave do 30. juna.

Nada Jovičić, gradska većnica, objasnila je da će se bespovratna sredstva dodeljivati za ugradnju solarnih panela za proizvodnju elekrične energije za potebe porodičnih kuća i to maksimalne snage do šest kilovata.

„Subvencija po jednom kilovatu je 70.000 dinara, što znači da će iznos za svih šest kilovata  biti 420 000 dinara, što je značajna suma“, kazala je Jović.

Ona je dodala da se na konkurs mogu prijaviti građani koji su ranije koristili subvencije za neku od mera energetske efikasnosti, ali ne i oni koji su u prethodne dve godine, posle potpisivanja ugovora o dodeli tih sredstava, odustali od realizacije tog posla.

Među uslovima konkursa je navedeno da potrošnja elekrične energije objekta za koji se traži subvencija treba da bude minimalno 30 kW, da je objekat legalizovan i da njegov vlasnik mora da bude osoba koja konkuriše za bespovratna sredstva.

Detalje o uslovima konkursa moguće je videti ovde.

Subvencionisana ugradnja solarnih panela je deo programa mera za poboljšanje energetske efikasnosti, koji Grad sprovodi u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari