Od januara do kraja novembra prošle godine privreda Šumadije i Pomoravlja ostvarila je ukupan obim spoljnotrgovinske razmene u vrednosti od 3,3 milijarde dolara. U Regionalnoj privrednoj komori u Kragujevcu ističu da je procenat pokrivenosti uvoza izvozom lane dostigao najvišu vrednost do sada, pošto je izvoz u jedanaest meseci 2015. „težio“ 1,9 milijardi, a uvoz 1,4 milijarde dolara, te je suficit dostigao 500 miliona dolara.

Najveći izvoznici u protekloj godini u Šumadiji i Pomoravlju ponovo su bili Fijat i Jura u Rači Kragujevačkoj. Dobre izvozne rezultate tradicionalno su ostvarile i firme Peštan iz Aranđelovca, Panasonik Lajting Divajsis iz Svilajnca, Forma ideale iz Kragujevca i Zastavina fabrika oružja. Najveći uvoznici bili su takođe Fijat, Jura, Peštan, kao i kooperanti Fijatove fabrike – PMC Automotiv i DŽonson kontrols.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Privreda Šumadije i Pomoravlja i dalje najviše trguje sa zemljama članicama Evropske unije, na koje se odnosi 83 odsto izvoza i 81 posto uvoza, pri čemu su najznačajniji partneri u izvozu Italija, Slovačka, Nemačka, Rumunija i Bosna, a najznačajniji partneri u uvozu Italija, Poljska, Nemačka i Rumunija. Privreda Kragujevca prošle godine je od januara do novembra ostvarila spoljnotrgovinski suficit u vrednosti od 343,2 miliona dolara, pri čemu je ostvaren izvoz u vrednosti od 1,4 milijarde dolara, a uvoz nešto veći od milijardu dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari