Sukob direktora EPS-a i predsednika Fiskalnog saveta: Ekonomisti i energetičari podeljeni oko toga ko je u pravu 1Foto: FoNet/ EPS

Nakon što su predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović i vršilac dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije Miroslav Tomašević izneli dijametralno suprotne podatke o stanju u tom preduzeću ekonomisti su skloniji da poveruju u prognoze koje je izneo prvi čovek Fiskalnog saveta dok eksperti iz energetskog sektora “drže stranu” čelnika EPS-a.

U svom izlaganju na Kopaonik biznis forumu Pavle Petrović je istakao da niska prodajna cena električne energije nije, po njegovom mišljenju, ni jedini ni glavni problem EPS-a nego je problem što je EPS-ova proizvodnja urušena dugogodišnjim lošim upravljanjem, naročito u poslednjih nekoliko godina, pred krizu.

„Proizvodnja električne energije u 2022. manja je u odnosu na 2013, kad je EPS imao najveću proizvodnju za oko 15 odsto. Glavni razlog za to su nedovoljne i loše usmerene investicije, kvalitet iskopanog uglja na kopu rudnika ‘Kolubara’, tokom 2021. je pao ispod tehnološkog minimuma, za rad termoelektrane ‘Nikola Tesla’ (TENT) nisu otvoreni novi kopovi iako je davno planirano“, naveo Petrović.

Srbija će, prema njegovoj oceni i u narednim godinama da zavisi od uvoza električne energije i uglja, 10 do 15 odsto potrošnje. Za ozdravljenje EPS-a neophodne su, kako je ocenio, snažne investicije i reforme.

Sa druge strane, na ono što je izneo predsednik Fiskalnog saveta u otvorenom pismu se osvrnuo v.d. direktorka EPS-a Miroslav Tomašević uz tvrdnju da je Petrović imao “nepotpune ili pogrešne podatke o radu EPS-a.”

On je nagladio da “EPS jeste bio u krizi, ali već od poslednjeg kvartala 2022. godine posluje pozitivno i tada je zabeležen pozitivan rezultat od 5,8 milijardi dinara i smanjenje troškova od 24 milijarde dinara. Prema njegovim rečima, EPS je u ovoj godini u trgovini električne energije na slobodnom tržištu u plusu za skoro 30 miliona evra.

– Ukazujem i da nisu tačne procene da će EPS narednih godina morati da uvozi od 10 do 15 odsto električne energije ili uglja, jer je ukupna planirana količina električne energije koju je potrebno uvesti, uvoz uglja ili kupovina električne energije, minimalna. Tačnije, u 2023. maksimalno do pet odsto ukupne potrošnje u Srbiji, u 2024. maksimalno do četiri odsto ukupne potrošnje i u 2025. maksimalno do dva odsto ukupne potrošnje u Srbiji. – naglašava Tomašević.

Ono što je iznenadilo javnost je da je na kritike Fiskalnog saveta, vezane za poslovanje tog preduzeća, koje se ponavljaju iz godine u godinu, po prvi put reagovao neko iz menadžmenta EPS-a. Tomašević je replicirao Pavlu Petroviću što nije bilo svojstveno njegovim prethodnicima već su jedini koji su “uzvraćali udarac” bili sindikalni predstavnici u tom preduzeću. Shodno tome, odgovor Tomaševića je, prema informacijama do kojih je došao Danas, sa velikim simpatijama primljen među zaposlenima u EPS-u koji smatraju da su kritike Fiskalnog saveta o radu preduzeća potpuno netačne i ponavljanje onog što iznosi Međunarodni monetarni fond.

Generalni sekretar Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić u izjavi za Danas ističe da je u konkretnom slučaju u pravu direktor Elektroprivrede Srbije.

– Ne može predsednik Fiskalnog saveta bolje od direktora EPS-a znati kolike su rezerve uglja u preduzeću i kakve su otkrivke. Direktor tog preduzeća takve podatke svakako ima. EPS je u prošloj zimskoj sezoni imao peh da je na njegovom čelu bilo nestručno rukovodstvo koje nije obezbedilo dovoljne količine mazuta te je zbog toga došlo do manje proizvodnje struje i elektroenergetskog kolapsa u zemlji. U međuvremenu je došlo do promene na čelu preduzeća, problemi se otklanjaju i EPS posluje pozitivno – objašnjava naš sagovornik.

Sindikalni aktivista u EPS-u Milan Đorđević ističe da je to preduzeće unazad godinama izloženo kritikama Fiskalnog saveta koje nisu utemeljene u činjenicama.

– Nemam razloga da držim stranu direktora Tomaševića jer je moj zadatak da zastupam interese zaposlenih, ali je njegova reakcija na potpuno neargumentovane tvrdnje Pavla Petrovića potpuno ispravna. Dosta je više zamerki koje od Fiskalnog saveta stižu na račun EPS-a a da se pri tome ne nudi makar jedno rešenje kako da se situacija poboljša. U više navrata sam Pavla Petrovića pozivao da dođe u Elektroprivredu Srbije i vidi u kakvim teškim uslovima rade zaposleni na površinskim kopovima i termoelektranama. Nije se odazvao – kaže Đorđević.

Prema njegovim rečima, podaci koje je izneo Tomašević su egzakatni i ulivaju poverenje a za pozitivne poslovne rezultate postignute u Elektroprivredi Srbije zaslužni su svi u preduzeću, pa tako i direktor, ali u najvećoj meri radnici u proizvodnji.

– Sve što je izneo Tomašević je potkrepio činjenicama i iskreno očekujem i verujem u prognoze vezane za proizvodnju struje i uglja u narednim godinama koje je izneo – navodi Đorđević.

S druge strane, Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, naglašava da iako je tačno da je u proteklim mesecima EPS izvozio struju prognoze koje je izneo Pavle Petrović ne treba olako odbaciti s obzirom na niz okolnosti koje su omogućile da se u proizvodnji struje u Srbiji tokom zimske sezone ostvare bolji rezultati nego što je to uobičajeno.

– Naime, ove sezone je zima blaža što je uslovilo manju potrošnju električne energije, hidrologija je bila bolja pa je u hidroelektranama proizvedeno više struje a isto se desilo i u gasnim elektranama zbog povoljne cene gasa za Srbiju. U uslovima kada je zima hladnija uobičajeno je da se postižu lošiji rezultati od ovih koji su nabrojani tako da se ne može sa sigurnošću tvrditi da će se zaista ostvariti prognoze proizvodnje struje i uglja koju je izrekao direktor EPS-a Miroslav Tomašević. Naročito, ako znamo da je ovaj rezultat ostvaren uz uvoz određenih količina uglja iz inostranstva jer ga nije bilo dovoljno iz domaće proizvodnje. Još uvek nije poznato kada će biti otvoreni nova polja na kojima će biti eksploatisan ugalj a bez toga je teško izračunati kakva će biti proizvodnja – navodi naš sagovornik.

On dodaje da će vreme pokazati čije su procene tačne ali da se nikako ne može konstatovati da je ono što je izneo Petrović pogrešno.

Ekonomista Milan R. Kovačević kaže za Danas da je tačno da je EPS u proteklih nekoliko meseci izvozio struju a da je na veću proizvodnju nego inače uticala zima u kojoj nije bilo izrazito niskih temperatura.

– Stoga na postignute rezultate treba gledati i iz tog uglja. Kada je reč o predsedniku Fiskalnog saveta Pavlu Petroviću činjenica je da su njegove dosadašnje analize vezane za poslovanje i stanje u EPS-u pokazale kao tačne. Uveren sam da to preduzeće nije u stanju da proizvodi dovoljno kvalitetnog uglja i da će morati da ga uvozi kako bi nadoknadilo nedostajuće količine – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari