Upravni odbor Zajednice organizacija rekreativnih i sportskih ribolovaca „Zapadna Morava i Drina“ Bajina Bašta optužio je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine za neregularnost konkursa, kojim je privatnom preduzeću iz Prijepolja omogućeno da upravlja ribarskim područjem „Zapadna Morava“, a koje obuhvata slivove Zapadne Morave, Drine i Lima.

PRE { text-indent: 2.5cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }PRE.western { }PRE.cjk { font-family: „Droid Sans Fallback“,monospace; }PRE.ctl { font-family: „FreeSerif“,monospace; }P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; } P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

 Zajednica, koja okuplja oko 3.500 ribolovaca iz LJubovije, Bajine Bašte, Užica, Požege, Kosjerića, Arilja, Ivanjice, Lučana, Čačka i Gornjeg Milanovca, zatražila je da se ta odluka, koja još uvek nije pravosnažna, izmeni i da se gazdovanje poveri njoj, po ugledu na evropske zemlje, u kojima ribolovnim vodama upravljaju ribolovačka društva.

Na konkursu koje je Ministarstvo poljoprivrede raspisalo 19. novembra prošle godine, osim preduzeća iz Prijepolja, prijavila se i ta zajednica i to 30. novembra. Međutim, ribolovci tvrde da su konkursnu proceduru pratile neregularnosti koje se, prvenstveno, ogledaju u naknadno utvrđenoj bodovnoj listi.

– Odluka o utvrđivanju bodovne liste doneta je na sastanku komisije održanom 30. novembra 2015. godine i do okončanja prijave na konkurs nije nam bila poznata. Osim toga, sporna je i odluka da se rok za prijavu na konkurs produži za 14 dana, ali ni u toj odluci od 2. decembra, kao ni na sajtu ministarstva, nije objavljena bodovna lista – saopštila je Zajednica organizacija rekreativnih i sportskih ribolovaca „Zapadna Morava i Drina“.

Uz isticanje da je odluka konkursne komisije da se drugom učesniku konkursa poveri gazdovanje nezakonita, ta zajednica je uložila prigovor smatrajući da je ispunila uslove konkursa i ponudila bolje uslove.

– Odluka od 4. januara donesena je na osnovu očigledno neobjektivnog, neprincipijelnog, pogrešnog i očigledno pristrasnog stava konkursne komisije da se ribarsko područje „Zapadna Morava“ ustupi na korišćenje u narednih deset godina privatnom preduzeću iz Prijepolja koje je, prema podacima iz APR osnovano sa 5.000 dinara osnivačkog kapitala i sa registrovanom delatnošću – botaničke bašte i zoo-vrtovi – navodi se u saopštenju zajednice.

– Posedujemo i dokaze da je drugom kandidatu, čiji je naziv izgleda tajna, bodovna lista za kriterijume bila unapred poznata, što ga je stavilo u povlašćeni položaj prilikom bodovanja, posebno materijalno-tehničkih sredstava. Bilo je apsurdnih situacija, pa je ovaj kandidat predložio deset čamaca na području na kome postoje tri mala jezera – akumulacije, a u ostalim segmentima gde je predložio tri puta manje mera, dobio je duplo i tri puta više bodova. Između ostalog, predložio je i da se poribljavanje obavlja samo izuzetno i kao korektivna mera, a povećanje ribljeg fonda planira kroz čuvanje prirodnog mresta i to od riba koje praktično ne postoje – navodi se u saopštenju ribolovaca. Oni ističu i to da članica te zajednice – OOSR „Moravica“ iz Ivanjice poseduje mrestilište salmonidnih vrsta riba koje ispunjava navedene zakonske uslove i jedino je te vrste u Srbiji, te da bi „mlađ proizvedena u tom mrestilištu mogla biti upotrebljena za veoma brzo oporavljanje veoma devastiranog fonda salmonidnih vrsta na ovom području“.

Uz podsećanje da se zajednica, ali i nadležne institucije, i ranije na tom ribarskom području, uverili u neefikasnost, nesposobnost i nezakonitost u radu privatnog privrednog društva kao korisnika ribarskog područja, čiji je isključivi cilj sticanje dobiti, ribolovci ističu da je u pitanju svojina države koja se ustupa korisniku koji bi trebalo da u njeno ime vodi računa o tom resursu.

– Profitu i dobiti ovde nema mesta, jer se sav novac prikupljen od prodaje dozvola, prema zakonu, mora namenski da se utrošiti u zaštitu i održivo korišćenje ribljeg fonda – navode između ostalog u zajednici i podsećaju na to da su dva privatna preduzeća, koja su ranijih godina gazdovala navedenim ribarskim područjem, odgovorna za uništenje ribljeg fonda, a da su na njihovu inicijativu „razotkrivene malverzacije ranijeg korisnika – privatnika iz Čačka, sa kojim je Ministarstvo raskinulo ugovor.

 Novac od dozvola

Ribolovci ističu da je novim zakonom vraćena mogućnost ribolovačkim organizacijama da mogu da konkurišu za ustupanje na korišćenje ribarskih područja. S druge strane, navode, da za uspešno gazdovanje ribljim fondom nisu potrebna dodatna sredstva, osim novca prikupljenog od prodaje ribarskih dozvola, a potom poručuju da ne mogu da budu nemi posmatrači ekstremnog propadanja ribljeg fonda i pogoršanja uslova za rekreativni i sportski ribolov, posebno zbog toga što se, kako podsećaju, njihovim novcem finansira ta delatnost.


Ministarstvo: Konkurs nije završen

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine dostavilo je našoj redakciji informaciju u kojoj se navodi da su tvrdnje ribolovaca „apsolutno netačne i neistinite“ jer, kako se dodaje „konkurs još uvek nije završen i njegovi rezultati nisu poznati“. Dalje se ističe da su „primedbe učesnika konkursa u fazi razmatranja i u narednom periodu će u skladu sa zakonom biti doneta odluka u najboljem interesu za održivo korišćenje ribljeg fonda u našoj zemlji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari