Svaki četvrti radnik prihvatio rad u inostranstvu 1foto FoNet Aleksandar Levajković

Grupacija Stelantis u okviru koje posluje i kompanija Fijat kao i kragujevačka fabrika automobila, objavila je plan aktivnosti koje bi trebalo da omoguće 2024. pokretanje proizvodnje električnih automobila.

U korporacijskom saopštenju navodi se da će se “već u 2022. videti pokretanje aktivnosti za uspostavljanje proizvodne linije za novu platformu” a počeo je rad na fleksibilnom i agilnom industrijskom ekosistemu u okviru koga će se sprovesti neophodna faza tranzicije, uključujući prekvalifikovanje radnika.

“Plan transformacije takođe predviđa dvogodišnje premeštaje u druge Stelantisove fabrike u Evropi, gde je prelazak na elektrifikaciju već počeo, ili programe za napuštanje kompanije. Prvi rezultati su vrlo ohrabrujući. Za samo jednu nedelju, 25 odsto pozvanih zaposlenih izrazilo je interesovanje za rad u inostranstvu i više od 100 kolega već je prihvatilo rad u drugim Stelantis fabrikama u Evropi”, stoji u kompanijskom saopštenju.

Stelantis je najavio i značajna kadrovska ojačanja u okviru sprovođenja strateškog plana a među prvima, objavljeno je postavljenje Jovice Jovanovića za industrijskog direktora u Srbiji, u koju se vraća nakon uspešnog međunarodnog iskustva na menadžerskim pozicijama u Srbiuji, Italiji i Francuskoj.

U saopštenju se naglašava da je realizacija plana tranzicije moguća “pomoću zajedničke posvećenosti koju su izrazile sve zainteresovane strane, uključujući Vladu Republike Srbije, socijalne partnere, dobavljače i zaposlene”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari