Sve radimo u skladu sa odobrenjem ministarstava: Serbia Zijin Copper povodom prozivke Evropske zelene partije. 1Zidjin, foto: (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO

Povodom prozivki Evropske zelene partije da kompanija Serbia Zijin Copper (Ziđin) ispumpva vodu iz vodoizvorišza Lazareva pećina i izvodi nelegalne radove na planini Starica iznad  Majdanpeka, ova kineska kompanija ističe u saopštenju da posluje u Srbiji od 2018. godine, poštujući sve zakone i zakonska akta, koja se determinišu rudarsku industriju i tiču se delatnosti kompanije.

„Sve obaveze navedene u sporazumima prema državi Srbiji smo ispunili, sve dozvole koje su bile potrebne za delatnost kojom se bavimo su pribavljene, jer mi, kao kompanija sa međunarodnim ugledom, kao odgovorni partneri države Srbije i poslodavci, ne bismo nikada radili na štetu zajednice, svog poslovanja i svojih zaposlenih, što tradicija i reputacuja  naše kompanije koja posluje širom sveta garantuju“, ističe se u saopštenju koje prenosi portal Ist media.

Serbia Zijin Copper navodi da nije njihov posao da određuju visinu rudne rente u Srbiji, ona je propisana Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara.

Pored toga, ističe se da je Serbia ZiJin Copper kompanija koja je nedavno svojevoljno i nedvosmileno prikazala svoje prihode, zaradu od izvoza ali i prodaje svih zlatnih rezervi upravo Narodnoj banci Srbije, što je za ponos i naše kompanije i države u kojoj poslujemo.

„Što se tiče nedavno plasiranih neistinitih informacija od strane Evropske zelene partije da Zijin ispumpava vodu iz vodoizvorišta Lazareva pećina i prebacuje u Borsko jezero za potrebe kompanije, želimo da istaknemo da je kompanija upumpavala vodu u Borsko jezero od 6. maja do 12. jula ove godine a razlozi za to su dijametralno suprotni od ovih navoda i kao i o svemu drugom što činimo, i o tome smo obavestili javnost“, naglašava se u saopštenju.

Serbia ZiJin Copper podseća da su u saopštenju, 24. maja ove godine, jasno opisali razloge i količinu upumpavane vode u Borsko jezero. Detaljnije informacije su, takodje, sadržane u demantiju koje je kompanija poslala 27. jula ove godine, a kojem je pribegla prvi put za više od tri godine poslovanja iako je tokom ovih godina doživela mnogobrojne maliciozne napade i tendenciozna izveštavanja pojedinih medija.

Što se tiče radnji preuzetih na planini  Starica u junu, takođe smo sve uradili u saglasju sa Zakonom, navodi se dalje i dodaje da „ovu planinu, simbol grada Majdanpeka, nije potrebno da brane samozvani ekolozi i razni malobrojni aktivisti, jer je miniranje koje smo izvršili rađeno uz saglasnost Ministarstva rudarstva i energetike, po savetu i uz nadzor eminentnih stručnjaka sa Tehničkog fakulteta u Boru, a u interesu građana Majdanpeka, zbog njihove brzbednosti“.

„Razlog je, kao što smo već navodili, napukla stenska masa koja je predstavljala opasnost za stanovništvo koje živi u naselju u podnožju ove planine. Tom prilikom su, da naglasimo, svi radovi uredno prijavljeni nadležnim institucijama i izvedeni u skladu sa nalogom rudarske i geološke inspekcije. Kao i uvek, trudimo se da svi naši postupci budu u skladu sa zakonom i u najboljem interesu zajednice u koju ulažemo, koju negujemo i u koju bezrezervno verujemo“, naglašava se u saopštenju.

Ova kineska komapnija ističe da svakodnevno investira u rudarstvo u Boru i Majdanpeku, i naglašava ono što svi relevantni faktori i institucije u Republici Srbiji i znaju, da se nikada ranije nije ovoliko ulagalo u očuvanje životne sredine, rekultivaciju zemljišta, ozelenjavanje, kao i u lokalnu zajednicu u celosti.

„Razumemo da je deo nečije političke agende da čak i neosnovano napada, ali kao odgovorna kompanija, koja štiti svoj ugled, ugled svih zaposlenih i koja veoma ozbiljno pristupa ispunjenju svih svojih obaveza, nalazimo za shodno da reagujemo na ovakve neozbiljne i apsolutno netačne informacije, a koje je navedena partija objavila u svom saopštenju bez ikakve prethodne provere“, zaključuje se u saopštenju Serbia ZiJin Copper.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.