Učesnici kongresa Evropske zelene partije podržali ZLF i građane u borbi za evropsku Srbiju 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Učesnici Proširenog kongresa Evropske zelene partije uputili su snažnu podršku Zeleno-levom frontu (ZLF) i građanima koji se bore za evropsku demokratsku Srbiju, saopštila je danas ta opoziciona stranka.

Kopredsednica ZLF Biljana Đorđević i doskorašnja odbornica ZLF u Skupštini Beograda Natalija Stojmenović, učesnice kongresa u Lionu, predstavile su situaciju u Srbiji posle decembarskih izbora generalnoj sekretarki i članovima Izvršnog komiteta Evropske zelene partije i njenim poslanicima u Evropskom parlamentu, navodi se u saopštenju.

Na marginama kongresa, kako navodi ZLF, Đorđević i Stojmenović su se sastale sa nekoliko ministara u vladama zemalja članica Evropske unije, i upoznale ih sa zahtevom koalicije „Srbija protiv nasilja“ za sprovođenje međunarodne istrage „koja bi detaljnije ispitala izbornu prevaru na decembarskim izborima“.

„Svi sagovornici su poslali snažnu podršku Zeleno-levom frontu i građanima i građankama Srbije da istraju u borbi za evropsku demokratsku Srbiju. Posebno je podvučeno da se osim vaninstitucionalnih moraju koristiti i sva institucionalna sredstva borbe. Za evropske partnere je nedopustivo da u zemlji kandidatu za članstvo u EU nema osnovnih uslova za održavanje slobodnih i poštenih izbora“, navodi ZLF.

Na Kongresu Evropske zelene partije, kako se dodaje, izabrani su nosioci liste evropskih zelenih na izborima za Evropski parlament u junu – Bas Ajekout iz holandske Zelene levice i Teri Rajntke iz nemačkog Saveza 90/Zeleni. Izglasan je i Zajednički manifest za evropske izbore 2024. godine, u kojem se navodi da Evropska unija mora da održi obećanje dato zemljama kandidatima za članstvo, što uključuje Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari