Govornici ispred "Srbija protiv nasilja" u Evropskom parlamentu tokom usvajanja rezolucije o izborima za Danas: Ceo svet je video Vučićevu krađu, to više nije pitanje 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

U ime koalicije Srbija protiv nasilja uoči sednice Evropskog parlamenta, 8. februara, u Strazburu, na kojoj će biti usvojena rezolucija tog tela o izborima u Srbiji, 17. decembra, prošle godine, govoriće Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde, Radomir Lazović, kopredsednik Zeleno-levog fronta i najverovatnije Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana, saznaje Danas.

Poziv da prisustvuju toj sednici, predstavnici Srbija protiv nasilja dobili su u četvrtak, 1. februara. Poziv je potpisala Viola Fon Kramon, poslanica EP iz grupacije Zelenih.

Kako nam je rečeno, debata o rezoluciji, odnosno prilika da se u EP obrate predstavnici Srbija protiv nasilja, odviće se neposredno pred usvajanje rezolucije, u podne, u Strazburu, sedištu Evropskog parlamenta.

– Verujem da će Evropski parlament jasno upozoriti Vučića da više ne može da manipuliše i krade izbore, već da se ova izborna krađa mora ispitati, izborni uslovi promeniti, a izbori ponoviti – kaže za Danas Marinika Tepić, potpredsednica SSP.

Opozicija u Srbiji uspela je da dokaže razmere krađe koja je izvršena na decembarskim izborima, napominje, a i zvaničnici ODIHR-a i Evropskog parlamenta su jasno kazali da nikada nisu videli ovakve zloupotrebe i mahinacije kao na izborima 17. decembra”.

– U svim svojim dosadašnjim izjava nisu odstupali od tih toga odstupali, uprkos napadima Vučića, Brnabić i ostalih saučesnika koji su svakodnevno napadali međunarodne posmatrače, iako su ih i samo pozvali – kaže Tepić.

Govornici ispred "Srbija protiv nasilja" u Evropskom parlamentu tokom usvajanja rezolucije o izborima za Danas: Ceo svet je video Vučićevu krađu, to više nije pitanje 2
foto FoNet Milica Vučković

U Srbiji, kaže dalje, deo građana koji ne može da prati slobodne medije – i dalje veruje Vučićvoj izjavi da su ovo bili “najčistiji izbori” i zato bi bilo važno da i Evropski parlament te neregularnosti ozvaniči.

– I u svojoj rezoluciji i potvrdi, kako je već ukazano, da su izbori bili neslobodni, a mediji, javna sredstva, pritisci radili dominantno u korist vladajuće stranke. Posle ovoliko godina u kojima je Aleksandar Vučić sprovodio diktaturu maltene nesmetano, očekujem zato jasno upozorenje da tako više ne može, da se izborna krađa mora istražiti, da se izborni uslovi moraju promeniti, a izbori ponoviti – zaključuje Tepić.

Radomir Lazović, kopredsednik Zeleno-levog fronta kaže za Danas da od Evropskog parlamenta očekuje da usvajanjem rezolucije o izbornoj krađi u Srbiji jasno kaže da je takva praksa neprihvatljiva.

– Ceo svet je video ogromnu prevaru, a svi međunarodni posmatrači su to zabeležili i o tome javno govorili. Sada je vreme da se nešto promeni i ovu rezoluciju vidim kao prvi korak. Ovo bi mogla biti prva konkretna pobeda opozicije i svih kojima je stalo do demokratije u Srbiji, ali čeka nas još puno posla – kaže Radomir Lazović.

Odlazak u Strazbur na zasedanje Evropskog parlamenta biće prilika da svima objasnimo ogromne dimenzije Vučićevog izbornog inžinjeringa, ističe dalje, ali i da se traži podrška za međunarodnu misiju čiji zadatak bi pre trebalo da bude nadgledanje promena u izbornim uslovima, nego utvrđivanje šta se desilo, jer postoje vrlo jasni izveštaji posmatrača i Saveta Evrope i OEBS-a i ODHIR-a, kao i samo Evropskog parlamenta.

Govornici ispred "Srbija protiv nasilja" u Evropskom parlamentu tokom usvajanja rezolucije o izborima za Danas: Ceo svet je video Vučićevu krađu, to više nije pitanje 3
foto FoNet Milica Vučković

– Ceo svet je video krađu i sada više nije pitanje da li je Vučić najbrutalnije pokrao izbore, nego šta ćemo da uradimo da to više nikada nije moguće da se ponovi – zaključuje sagovornik Danasa.

Karakteristika debate koja se odvila pred kraj prošlog meseca u Evropskom parlamentu, koji je imao svoje posmatrače na izborima u Srbiji, bio je izražen oštar ton u odnosu na režim Aleksandra Vučića, u kontekstu toga da je pokrao izbore.

Evropski parlament je, podsetimo, prekjuče tražio od Evropske komisije međunarodnu istragu izbora, odnosno njihovo nepriznavanje sve dok ta istraga ne bude okončana. Takođe, pretpostavlja se da će Evropska unija, na osnovu predstojeće rezolucije EP i izveštaja stranih posmatrača izbora, tražiti ponavljanje izbora u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari