Svetska banka odobrila Srbiji dva kredita od ukupno 220 miliona evra za zelenu tranziciju 1Foto: WB

Svetska banka danas je odobrila dva kredita Srbiji u vrednosti od blizu 220 miliona evra u oblasti zelene tranzicije.

Odbor izvršnih direktora Svetske banke odobrio je Prvi Programski razvojni zajam za zelenu tranziciju od 149,9 miliona evra za unapređenje javnih institucija „na putu ostvarivanja otpornijeg, zelenijeg i inkluzivnijeg ekonomskog rasta“.

„Istovremeno je odobreno i finansiranje u iznosu od 69 miliona evra za Projekat Unapređenja upravljanja javnim finansijama za pružanje usluga i zeleni rast“, saopštila je Svetska banka.

„Vlada Srbije je načinila veliki korak napred na putu ka pretvaranju zelene tranzicije u stvarnost, a ova aktivnost, kojom se pruža podrška njenom budžetu, usmerena je na jačanje tih napora“, rekao je Nikola Pontara, direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Ovim programom se, kako se navodi u saopštenju Svetske banke, pruža podrška reformama javnih politika i institucija kako bi se fiskalno upravljanje bolje uskladilo sa zelenom agendom, i to povećanjem transparentnosti potrošnje budžetskih sredstava za realizaciju klimatskih aktivnosti i zaštitu
životne sredine.

Njegov cilj je da se ubrza tranzicija ka čistoj energiji putem reformi tržišta energenata kako bi se osigurala održivost JP „Elektroprivreda Srbije“ (EPS) i omogućilo brže uvođenje obnovljivih izvora energije, ali istovremeno i zaštitili energetski ugroženi kupci.

Kroz ovu aktivnost Srbiji se pruža podrška i da uskladi svoje propise sa standardima Evropske unije o klimi i zaštiti životne sredine, sa posebnim naglaskom na upravljanje otpadom i kvalitetom vazduha.

Zajam od 149,9 miliona evra je pripremljen u partnerstvu za Francuskom razvojnom agencijom, AFD i nemačkom Razvojnom bankom, KfW, a obe ove
institucije će takođe obezbediti finansijska sredstva Vladi Srbije.

Zajam od 49 miliona evra trebalo bi da unapredi upravljanje javnim ulaganjima i poveća institucionalne kapacitete za sprovođenje zelene tranzicije.

U okviru odobrenog programa, pripremljenog u partnerstvu sa Francuskom agencijom za razvoj (AFD), pruža se podrška široj strategiji Vlade Srbije za prelazak na zeleniji i otporniji model privrednog rasta.

On je usklađen sa Okvirom za partnerstvo Svetske banke sa Srbijom za period od 2022. do 2026, kojim se predviđa podrška za zeleniji budžetski okvir i ostvarenje održivih ulaganja u više sektora.

Ovo bi trebalo da pomogne Srbiji da smanji energetsku intezivnost i smanji korišćenje fosilnih goriva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari