Svetska banka: Rast BDP Srbije 3,1 odsto 1Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

Svetska banka (SB) procenila je da će u ovoj godini Srbija zabeležiti rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 3,1 odsto, objavljeno je danas u ediciji „Globalne ekonomske perspektive“ te međunarodne finansijske institucije, dok je Vlada Srbije u ovogodišnjem budžetu računala da će rast BDP biti šest odsto.

To znači da Svetska banka za sada procenjuje da će BDP Srbije u ovoj godini rasti gotovo upola sporije nego što je predvidela Vlada Srbije pri izradi budžeta, koji je usvojen u Skupštini 10. decembra prošle godine.

Procena rasta BDP Srbije za 2021. pesimističnija je za skoro ceo procenat (0,9%) od one koju je objavila u junu ove godine. Fiskalni savet Srbije je još u novembru prošle godine, u svojoj analizi predloga budžeta za 2021. upozorio da je „predviđen deficit na nivou opšte države od oko 180,3 milijarde dinara, ali da taj plan počiva na optimističnoj pretpostavci da će rast BDP u 2021. biti visokih šest odsto, koja lako može da se ne ostvari“.

Kada je reč o 2020. godini, procena Svetske banke je da će pad BDP Srbije biti dva odsto, što je za pola procentnog poena optimističnija prognoza nego letos, kada je ta institucija za Srbiju računala pad od 2,5 odsto BDP.

U svojim projekcijama za Srbiju, Svetska banka navodi i procenu da će se privredni rast iz ove godine nastaviti i u 2022. godini i da će tada dostići 3,4 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.