Svetska banka skresala prognoze privrednog rasta u 2022. 1Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

Svetska banka skresala je projekciju globalnog ekonomskog rasta za 2022. godinu na 2,9 odsto, sa januarskih 4,1 odsto, što je skoro prepolovljen rast u odnosu na prošlu godinu.

Uticaj inflacije, energetske krize i rata u Ukrajini oseća se već i u našem regionu, pa je tako smanjena projekcija rasta i Srbije u ovoj godini sa 4,5 na 3,2 odsto, ali i u narednoj sa četiri na 2,7 odsto.

Za ceo Zapadni Balkan se prognozira privredni rast na nivou srpskog, od 3,2 odsto, za jedan procentni poen manje nego što je Svetska banka očekivala u januaru.

Najveće smanjenje projektovanog BDP-a u regionu prema oceni stručnjaka imaće Crna Gora, za procentna poena, na 3,6 odsto. Rast BDP-a Hrvatske biće manji za 1,6 poena i iznosiće 3,8 odsto.

U Istočnoj Evropi ubedljivo najveći pad ekonomske aktivnosti ove godine imaće Ukrajina od 45,1 odsto. Zanimljivo je da u Svetskoj banci ne vide značajniji oporavak Ukrajine naredne i 2024. godine .

Rusiji se predviđa recesija od 8,9 odsto ove godine, kao i recesiju od dva odsto 2023. godine.

Takođe, recesija ove godine je izvesna i u Belorusiji, Moldaviji i Kirgiziji.

Direktor Svetske banke Dejvid Malpas u predgovoru izveštaju upozorava da usled rata u Ukrajini, rastuće inflacije i rastućih kamatnih stopa, globalni ekonomski rast će biti u padu ove godine.

„Nekoliko godina iznadprosečne inflacije i ispodprosečnog rasta su sada izvesni, sa posledicama koje mogu destabilizovati zemlje sa niskim i srednjim dohotkom. Taj fenomen je stagflacija-nešto što nismo videli od 1970-ih godina“, ocenio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari