Svetska trgovinska organizacija predviđa oporavak svetske trgovine uz rizike od sukoba 1Foto: Shutterctock/WR7

Svetska trgovinska organizacija (WTO) saopštila je danas da predviđa oporavak svetske trgovine ove godine, ali sukobi, geopolitičke tenzije i neizvesnost ekonomske politike predstavljaju značajne negativne rizike.

WTO očekuje se da će rast obima u globalnoj robnoj trgovini iznositi 2,6 odsto u 2024. (u poređenju sa prognozom od 3,3 odsto u oktobru) i 3,3 odsto u 2025. godini.

„Krećemo se ka oporavku globalne trgovine, zahvaljujući otpornim lancima snabdevanja i snažnom multilateralnom trgovinskom okviru“, prokomentarisao je generalni direktor WTO Ngozi Okonjo-Iveala.

Ona je dodala da je imperativ ograničiti rizike kao što su geopolitički nemiri i usitnjavanje trgovine kako bi se održao ekonomski rast i stabilnost.

U izveštaju se dalje procenjuje da će globalni rast BDP-a ostati stabilan u celini u naredne dve godine, za koji se očekuje da će dostići 2,6 odsto u 2024. i 2,7 odsto u 2025. godini.

Visoke cene energenata i inflacija nastavili su da utiču na potražnju za industrijskim proizvodima prošle godine, što je dovelo do pada obima globalne trgovine robom od 1,2 odsto, dok je STO očekivala povećanje od 0,8 odsto u oktobru.

„Revizija naniže je uglavnom zbog lošijih rezultata Evrope od očekivanih“, objasnio je glavni ekonomista WTO Ralf Osa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari