Italian marketsfoto EPA-EFE/DANIEL DAL ZENNARO

Nedelja koja je donela obeležavanje godišnjice početka rata u Ukrajini nije ostala u lepom sećanju ulagačima na svetskim berzama. Ključni američki indeksi akcija oslabili su u proseku oko tri odsto što je njihova najoštrija sedmična korekcija u tekućoj godini.

Sentiment investitora načet je već u prvoj polovini sedmice kada su pojedini američki maloprodajni lanci nagovestili da bi dugotrajna inflacija mogla ostaviti veće posledice po prosečnog američkog potrošača. Najveći svetski maloprodajni lanac, Walmart, objavio je solidne poslovne rezultate za četvrto tromesečje, ali je zauzeo opreznu prognozu za tekuću fiskalnu godinu. Ova kompanija očekuje rast neto prodaje od 2,5 do tri odsto, ispod očekivanja tržišta od 3,3 procenta.

 

S druge strane, maloprodaja za kućne popravke po pricnipu „uradi sam“, Home Depot, upozorila je da bi godišnji profit kompanije mogao da padne po prvi put od svetske finansijske krize usled povišene inflacije i skupih hipotekarnih kredita koji smanjuju tražnju za uređenjem i renoviranjem kuća.

Svetske berze: Fed i inflacija oborili Volstrit i treću nedelju zaredom 1

 

Ni na makro planu nije bilo mnogo povoljnijih vesti. Transkripti sa prošlomesečnog zasedanja FED-a pokazali su rešenost zvaničnika FED-a u borbi sa inflacijom, s obzirom da su trenutni znaci usporavanja nedovoljni da nestane potreba za daljim povećanjem kamata.
U petak je stigla potvrda za ovaj kurs kada ključna FED-ova mera za inflaciju, cenovni indeks lične potrošnje (PCE), pokazala rast u januaru od 0,6 odsto na mesečnom nivou, iznad očekivanja od 0,4 odsto.

 

Bazna stopa PCE inflacije je po prvi put u poslednja četiri meseca zabeležila blagi pomak naviše, na 4,7 odsto na godišnjem nivou, što je dvostruko iznad FED-ovog srednjoročnog targeta od dva odsto.

 

Na korporativnom polju u centru pažnje je bila najveća američka kompanija za dizajniranje čipova, NVIDIA, koja je dala optimističku prognozu poslovanja usled oporavka prihoda u segmentu gejminga i velikih očekivanja od čipova na polju primenjene veštačke inteligencije.

 

NVIDIA je nakon objave rezultata zabeležila rast cene akcija od 14 procenata, ali se i dalje nalazi 30-ak procenata ispod istorijskog maksimuma zabeleženog krajem 2021. godine.

 

Veliki rast tražnje na tržištu personalnih računara i rast popularnosti igrica tokom pandemije omogućili su kompaniji snažan rast poslovanja u 2020. i 2021. godini.

 

Međutim, nagli pad tražnje za računarima od sredine prošle godine i visoka baza iz prethodnog perioda uslovili su i pad prihoda čiji negativan trend se očekuje još barem u naredna dva kvartala.

Dobitnik nedelje

Nemački telekomunikacioni operater, Dojče Telekom, stigao je prošle sedmice do istorijskog maksimuma od 21,4 evra, nakon što su u proteklih godinu dana akcije ove kompanije porasle više od 30 procenata.

Kompanija je najavila blagi rast profitabilnosti u tekućoj godini nakon rekordnih prošlogodišnjih rezultata koji su podržani pre svega ekspanzijom poslovanja američke podružnice T-Mobile u kojoj je Dojče Telekom većinski vlasnik.

Ova kompanija je u poslednjih nekoliko godina, nakon preuzimanja rivala Sprint, uspela da uzdrma do tada neprikosnoveni oligopol na američkom tržištu koji su držali Verizon i AT&T.

Gubitnik nedelje

Kineska kompanija specijalizovana za e-trgovinu, Alibaba, pretrpela je prošle sedmice pad od 11 procenata nakon što kvartalni rezultati poslovanja nisu uspeli da impresioniraju investitore.

Alibaba je ostvario rast prihoda od dva odsto, neznatno bolje od očekivanja, dok je profitabilnost značajno popravljena pre svega usled nastavka rezanja troškova.

Glavna skepsa ulagača dolazi sa polja oporavka kineske privrede nakon ukidanja pandemijskih mera, ali i uloge kineske države čije su regulatorne mere u prošlosti žestoko uzdrmale kompaniju počev od zabrane incijalne ponude akcija njenog zavisnog preduzeća Ant Group.

 

Autor je glavni broker Momentum sekjuritiz

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari