Svetske berze: Najjači sedmični skok Volstrita u 2024. godini 1Foto: Shutterstock/Bro Crock

Nakon dve vezane sedmice pada, američko tržište akcija zabeležilo je najveći nedeljni skok u tekućoj godini u kojoj već beleži rast od skoro 10 procenata, što je iznad njegovog prosečnog godišnjeg prinosa.

Podsticaj rastu tržišta dao je Fed koji nije doneo neprijatno iznenađenje u pogledu očekivanog broja smanjenja kamata ove godine. Indeks S&P 500 dodao je na vrednosti 2,3 odsto, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, skočio u sedmici skoro tri odsto.

Fed i dalje očekuje tri smanjenja kamata ove godine, najavili su nakon martovskog zasedanja članovi Odbora ove centralne banke. Očekivano, ključna kamata ostala je u rasponu 5,25-5,50 procenata, gde se nalazi od jula 2023. godine. Čelnik Fed-a, Pauel, nije elaborirao oko pitanja tajminga smanjenja kamata, napomenuvši da očekuje njihov pad sve dok makro podaci to podržavaju. Međutim, on je dodao i da je spreman da zadrži aktuelni raspon stopa, ukoliko to bude potrebno.

Kada su u pitanju makroekonomska očekivanja, Fed očekuje ubrzanje rasta BDP-a sa decembarskih 1,4 odsto na 2,1 odsto u 2024. godini, dok se nezaposlenost očekuje na četiri odsto, što je takođe bolja prognoza. Bazna inflacija, merena troškovima lične potrošnje, očekuje se na nivou od 2,6 odsto, što je 20 baznih poena više u odnosu na prošlu prognozu.

Svetske berze: Najjači sedmični skok Volstrita u 2024. godini 2
Izvor: Momentum securities

Na korporativnom polju, u centru pažnje ulagača bilo je pokretanje tužbe američkog ministarstva pravde protiv Apple-a, što je prvi veliki antimonopolski postupak protiv proizvođača iPhone-a. Američka država se poziva na to da je ova kompanija monopolizovala tržište pametnih telefona, te da će takva praksa morati da se zaustavi kako potrošači ne bi plaćali veće cene zbog kršenja antimonopolskih zakona. Ova tužba optužuje Apple za nezakonit monopol na pametne telefone koji se održava nametanjem ugovornih ograničenja i uskraćivanjem ključnog pristupa developerima.

Poslednji dan u sedmici doneo je loše vesti akcionarima kompanija na tržištu sportske opreme. NIKE je objavio rezultate iznad očekivanja za fiskalni treći kvartal koji je završen u februaru, dok je ulagače razočarao novim zaokretom strategije koji će rezultirati padom prihoda niskom jednocifrenom stopom u prvoj polovini fiskalne godine koja počinje u junu.

Tržište je očekivalo oporavak prodaje na četiri odsto u prvih šest meseci nove fiskalne godine i rast od šest procenata u drugoj polovini godine. Negativnu sliku ovog sektora koje se još uvek nije oporavilo od visoke inflacije i promene u ponašanju potrošača upotpunio je Lululemon koji je takođe pretrpeo oštar pad vrednosti akcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari