Svetske berze: Inflacija osujetila rast tržišta akcija 1Foto: Shutterstock/Bro Crock

Američko tržište akcija drugu sedmice zaredom nije uspelo da ostvari pozitivnu promenu, pre svega usled loših inflatornih podataka koji bi mogli dodatno odložiti očekivano smanjenje kamata u tekućoj godini.

Indeks S&P 500 oslabio je u sedmici nevelikih 0,1 odsto, dok od početka godine nosi pozitivan prinos od oko sedam odsto. Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, tradicionalno osetljiviji na kretanje kamata pao je prošle nedelje 0,7 odsto.

Oba izveštaja o kretanju cena protekle sedmice povećala su dozu zabrinutosti investitora da kontinuirani inflatorni pritisci ne jenjavaju dovoljno brzo da bi Fed već u junu mogao da pristupi obaranju kamata.

Indeksi potrošačkih i proizvođačkih cena u februaru su došli iznad očekivanja tržišta što je dovelo do kontinuiranog rasta prinosa na dužničkom tržištu. Prinos na američke 10-ogodišnje državne obveznice porastao je 22 bazna poena na 4,3 odsto, dok se početkom godine nalazio na nivoima ispod 3,9 odsto.

Svetske berze: Inflacija osujetila rast tržišta akcija 2
Izvor: Momentum securities

Indeks potrošačkih cena u februaru porastao je 0,4 odsto na mesečnom nivou, što je bilo u skladu sa očekivanjima, dok je u odnosu na februar prošle godine skočio 3,2 odsto, iznad očekivanih 3,1 odsto.

Povećanje cene energenata i stanovanja činili su više od 60 odsto mesečnog povećanja. Cena goriva skočila je 3,8 odsto, dok su rente poskupele 0,4 odsto. Isključujući volatilne stavke poput cena hrane i energenata, bazni indeks potrošačkih cena je skočio 0,4 odsto odnosno 3,8 odsto godišnje. Oba ova pokazatelja bila su iznad konsenzusa za po 10 baznih poena.

Proizvođačke cene su takođe porasle više od očekivanja, što je još jedan od signala da se inflacija u najjačoj svetskoj privredi neće brzo vratiti na target centralne banke.

Indeks proizvođačkih cena koji meri troškove za sirovine, poluprerađane i krajnje proizvode, skočio je 0,6 odsto na mesečnom nivou. Ovaj podatak bio je iznad očekivanih 0,3 odsto i identične stope ostvarene u januaru. Na godišnjem nivou opšti indeks proizvođačkih cena porastao je 1,6 odsto, što je njegova najviša stopa od septembra 2023. godine.

Ovi izveštaji dolaze pred nedelju u kojoj će zasedati Fed i očekivano neće sniziti ključnu kamatu, premda su takva očekivanja bila više nego ustaljena početkom januara. Uprkos promeni ovog narativa, tržište akcija zabeležilo je snažan rast od početka godine, pre svega zahvaljujući skoku tehnoloških akcija nakon prilično uspešnih korporativnih objava.

Izuzetak u ovom kretanju najvećih tehnoloških kompanija bio je proizvođač e-vozila, Tesla, koji je protekle sedmice postao ubedljivo najlošija akcija u indeksu S&P 500 od početka godine. Ovo je direktna posledica saturacije tržišta e-vozila i sve veće konkurencije koju predvode kineski proizvođači.

Jedan po jedan predstavnik auto-industrije odustaje od ranije proklamovane brzine u elektrifikaciji i okreće se većoj kapitalnoj efikasnosti. Tesla beleži usporavanje prodaje u tekućoj godini, a slabijoj realizaciji kumovalo je i okasnelo lansiranje jeftinijeg modela koje se očekuje tek naredne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari