Svetske berze: Podaci o inflaciji obuzdali rast Volstrita 1Foto: shutterstock/Phongphan

Po prvi put u poslednjih šest sedmica akcije na Njujorškoj berzi nisu zabeležile rast vrednosti nakon što su lošiji podaci o inflaciji fokus investitora ponovo premestili na kamate Fed-a.

Istina, indeks S&P 500 registrovao je tek neznatan pad od 0,4 odsto, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, koji je osetljiviji na kretanje kamatnih stopa, oslabio 1,3 odsto.

Veleprodajne cene u najvećoj svetskoj privredi u januaru porasle su 0,3 odsto na mesečnom nivou, što je njihov najbrži rast od avgusta, i znatno jače povećanje od očekivanih 0,1 odsto.

Proizvođačke cene kad se izuzmu hrana i energenti porasle su za pola procenta što je takođe bilo brže od očekivanih 0,1 odsto. Ovaj izveštaj objavljen u petak došao je svega par dana nakon indeksa potrošačkih cena koji je već bio ohladio investicioni sentiment.

Inflacija u januaru porasla je na mesečnom nivou 0,3 odsto, iznad konsenzusa od 0,2 odsto, dok je na godišnjem nivou pala sa decembarskih 3,4 na 3,1 odsto.

Ovaj podatak bio je znatno viši od očekivanih 2,9 odsto i to pre svega usled povišenih troškova stanovanja koji su činili dve trećine povećanja inflacije. Isključujući volatilne stavke poput cena hrane i energenata, bazna inflacija je ubrzala 0,4 odsto mesečno, iznad očekivanih 0,3 odsto, dok je na godišnjem nivou iznosila 3,9 odsto, iznad konsenzusa od 3,7 odsto.

Svetske berze: Podaci o inflaciji obuzdali rast Volstrita 2

Ova dva izveštaja dobrano su spustili šanse za niže kamate Fed-a pa je sada verovatnoća za ovaj korak u martu pala na 10 odsto sa 16 odsto prethodne sedmice i 63 odsto pre mesec dana. Ne samo da Fed neće smanjiti kamate u martu, prema aktuelnim tržišnim projekcijama početak epohe jeftinijeg novca neće otpočeti ni u maju, već tek od junskog zasedanja. Špekulacije o mogućem sporijem padu kamata početkom januara oštro su oborile tržište akcija, ali su dobre korporativne objave kompanija veoma brzo vratile uzlazni trend tržišta.

Još jedan izveštaj protekle sedmice nije pokupio simpatije investitora. Američka maloprodaja u januaru pala je 0,8 odsto na mesečnom nivou, mnogo više od očekivane korekcije od 0,1 odsto, što predstavlja oštar zaokret u odnosu na decembarski rast od 0,4 odsto.

Snaga američkog potrošača bila je u centru američkog privrednog rasta prošle godine koji se pokazao mnogo žilavijim u odnosu na očekivanja.

Tako je lična potrošnja, koja čini gro američkog BDP-a, porasla u četvrtom tromesečju 2,8 odsto, dok je privredni rast u 2023. iznosio 2,5 odsto.

Da li je potrošački sentiment konačno počeo da slabi pod uticajem duge i uporne inflacije, te u velikoj meri istopljene štednje građana akumulirane posebno tokom pandemije, teško da mogu potvrditi podaci samo jednog meseca. Januar bi se inače mogao pokazati kao volatilan usled vremenskih prilika i činjenice da dolazi po isteku praznične sezone.

Dobitnik nedelje

Akcije američke platforme za trgovinu kriptovalutama, Coin Base Global, skočile su protekle sedmice skoro 27 procenata nakon što je kompanija u petak objavila prvi kvatalni profit u poslednje dve godine. Ovaj rezultat kompanije u prvom redu je posledica povećanog interesovanja investitora za kriptovalute tokom četvrtog tromesečja nakon što je američka Komisija za hartije od vrednosti odobrila prve ETF-ove u čijoj je osnovi bitcoin. Uprkos snažnom rastu, akcije Coin Base-a nalaze se tek na oko polovine istorijski maksimalne vrednosti zabeležene krajem 2021. godine.

Gubitnik nedelje

Akcije softverske kompanije, Adobe, izgubile su u petak na vrednosti više od sedam procenata nakon što su investitori ozbiljno shvatili pretnju kompanije OpenAI koja je predstavila alat koji iz nekoliko rečenica teksta može stvoriti video. Ovaj alat, kodnog imena Sora, koji je još uvek u fazi testiranja i nije dostupan za javnu upotrebu mogao bi predstavljati konkurenciju Adobe-ovim alatima koji su do sada bili nezamenjivi u svakodnevnom radu kreativnih profesionalaca. Uprkos ovom padu akcije Adobe-a u proteklih godinu dana beleže rast od oko 50 procenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari