Svetske berze: Nasdaq na novom istorijskom maksimumu 1Berza, ilustracija Foto: EPA-EFE/ JEREMY PIPER (Ilustracija)

Protekla sedmica donela je novi rekordni nivo indeksa Nasdaq, nakon što su tehnološka izdanja nastavila da privlače investitore uprkos kontinuiranom snažnom rastu.

Nasdaq je protekle sedmice dobio na vrednosti 1,7 odsto, prekočivši prethodni maksimum iz novembra 2021. godine. I indeks S&P 500 dostigao je novi rekordni nivo od 5.137 poena nakon što je prošle sedmice dobio na vrednosti oko jedan odsto.

Skoro čitavu 2023. godinu, a naročito u periodu od poslednja četiri meseca, glavna opklada investitora su tehnološke akcije.

Uprkos povišenom vrednovanju Nasdaq-a, investitori i dalje veruju da su tehnološke akcije najbolja alternativa u vremenu buma generativne veštačke inteligencije i usporavanje inflacije.

Nakon što su u 2022. godini visoka inflacija i rast kamata srušili Nasdaq 33 odsto, ova korpa akcija oporavila se prošle godine 43 odsto, prevashodno zahvaljujući povećanim očekivanjima u pogledu primene generativne veštačke inteligencije, ali i brzog pada inflacije.

Svetske berze: Nasdaq na novom istorijskom maksimumu 2
Izvor: Momentum securities

Protekle nedelje objavljeni su januarski podaci o inflaciji u SAD, mereni indeksom troškova lične potrošnje, pokazavši da inflatorni pritisci nastavljaju da slabe u skladu sa očekivanjima. Ova mera inflacije, koju podrobno prati Fed, porasla je 0,3 odsto na mesečnom nivou odnosno 2,4 odsto godišnje.

Bazni indeks troškova lične potrošnje, koji izuzima volatilne stavke kao što su hrana i energenti, porastao je 0,4 odsto mesečno i 2,8 odsto na godišnjem nivou, u skladu sa očekivanjem tržišta.

Investitori gotovo uniformno očekuju da Fed na narednom sastanku u martu neće smanjiti kamate, dok se verovatnoća za smanjenje na majskom zasedanju trenutno nalazi na 25 odsto. Investitori prvo smanjenje kamata Fed-a trenutno očekuju tek u junu sa verovatnoćom od 52 odsto. Ovo predstavlja veliki kontrast u odnosu na početak godine kada je tržište gajilo očekivanja o mogućem padu kamata u martu.

S druge strane Atlantika, preliminarni podaci o februarskoj inflaciji evrozone pokazuju i dalje njeno slabljenje, premda nešto ispod očekivanja tržišta.

Indeks potrošačkih cena u bloku 20 privreda koje koriste evro porastao je u februaru 2,6 odsto na godišnjem nivou u odnosu na 2,8 odsto u prethodnom mesecu, ali je ostao iznad konsenzusa od 2,5 odsto.

Očekuje se da će Evropska centralna banka (ECB) na ovonedeljnom zasedanju zadržati ključnu kamatu nepromenjenu, na liniji odlučivanja Fed-a, ali uz mnogo veću strepnju s obzirom na stagnaciju privrede evrozone u odnosu na jak momentum američke ekonomije.

Dobitnik nedelje

Nemački proizvođač kamiona i autobusa, Daimler Truck, stigao je u petak do novog istorijskog maksimuma nakon što je kompanija objavila rekordnu profitabilnost za 2023. godinu i novi program otkupa sopstvenih akcija.

Akcije ovog proizvođača autobusa i kamiona skočile su u petak 18 procenata na 44,6 evra, nakon što je kompanija objavila operativni profit iznad očekivanja tržišta i najavila isplatu dividende od 1,9 evra po akciji (prinos 4,3 odsto) u odnosu na prošlogodišnjih 1,3 evra.

Gubitnik nedelje

Akcije najvećeg evropskog proizvođača automobila, Volkswagen (VW), izgubile su u petak na vrednosti oko pet procenata nakon što je kompanija najavila usporavanje rasta prodaje u tekućoj godini, pozivajući se na rastuću konkurenciju, striktniju regulative oko emisije gasova i cene materijala i energenata.

VW u tekućoj godini očekuje stopu rasta prihoda od pet odsto nakon 15,5 odsto u prošloj godini i operativnu marginu znatno iznad glavnih konkurenata, na nivou od 7,0-7,5 odsto.

Autor je glavni broker Momentum skjuritiz

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari