Svetske berze: NVIDIA potvrdila titulu najvažnije kompanije na svetu 1Foto: EPA-EFE/ JUSTIN LANE (Arhiva)

Protekla sedmica donela je nove rekordne vrednosti tržištima Evrope, SAD i Japana, a u centru pažnje optimističkog sentimenta bila je korporativna objava dizajnera čipova, NVIDIA, koja je ponovo premašila povišena očekivanja ulagača.

Američki berzanski indeks S&P 500 skočio je 1,7 odsto i stigao nadomak nivoa od 5.100 poena, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, porastao 1,4 odsto.

U dugo iščekivanoj objavi kvartalnih rezultata poslovanja, NVIDIA je učinila isto ono što i proteklih nekoliko puta – veoma visoki prag prihoda i profita lako je premašen, dok je uprava kompanije i za tekući kvartal dala prognozu rezultata iznad očekivanja tržišta.

Ovaj najveći svetski dizajner čipova preskočio je u petak na momente tržišnu kapitalizaciju od 2.000 milijardi dolara, nakon što su akcije ove kompanije u danu objave skočile preko 16 procenata.

Svetske berze: NVIDIA potvrdila titulu najvažnije kompanije na svetu 2
Izvor: Momentum Securities

Iako su investitori poslovne rezultate ove verovatno najvažnije kompanije na svetu dočekali sa velikom strepnjom, o čemu najbolje govori dvodnevna korekcija vrednosti u utorak i sredu, finansijski izveštaji su bili više nego zadivljujući.

Prihod kompanije je skočio 265 odsto, dok za tekući kvartal uprava očekuje stopu rasta od 234 procenta.

Kada je profitabilnost u pitanju, ne samo da nije zaostala za rastom prihoda već je bruto profitna margina dostigla skoro 77 procenta, a na nešto višem nivou se očekuje u tekućem tromesečju.

Ovaj rezultat NVIDIA je postigla uprkos američkim sankcijama Kini u pogledu najnaprednijih čipova, te i dalje prisutnim problemima u lancima snabdevanja s obzirom na veliku tražnju za njenim proizvodima.

Ova korporativna objava bila je odličan lakmus za temu veštačke inteligencije, te su sve kompanije koje tržište percipira kao moguće dobitnike ovog tehnološkog iskoraka takođe registrovale veliki rast vrednosti.

Tehnološke kompanije širom globalnog tržišta zabeležile su snažnu pozitivnu promenu, a ovaj sektor je omogućio i japanskom tržištu kapitala da nakon 34 godine dostigne novi istorijski maksimum.

Japanski Nikkei sa rastom od preko 17 odsto u tekućoj godini predstavlja najbrže rastuće tržište akcija koga su osim tehnoloških izdanja poduprli slabljenje jena, fiskalni i monetarni podsticaji, ali i privlačenje stranog kapitala nakon egzodusa sa konkurentskog kineskog tržišta.

Dobitnik nedelje

Akcije nemačkog proizvođača automobila i vanova, Mercedes-Benz, skočile su protekle sedmice više od šest procenata, nakon što je kompanija slabiju poslovnu prognozu zasenila većom dividendom i novim izdašnijim programom sticanja sopstvenih akcija.

Kompanija u tekućoj godini očekuje operativnu marginu u auto segmentu u rasponu 10-12 odsto u odnosu na prošlogodišnjih 12,6 odsto. S druge stane, dividenda je povećana sa prošlogodišnjih 5,2 na 5,3 evra po akciji, dok je program sticanja sopstvenih akcija povećan za dodatnih tri milijarde evra.

U poslednjih godinu dana, akcije Mercedesa beleže neznatan pad vrednosti.

Gubitnik nedelje

Akcije online turističke kompanije, Booking Holdings, izgubile su u petak posle objave rezultata više od 10 procenata, nakon što je kompanije izvestila o očekivanoj normalizaciji turističkih putovanja nakon postpandemijskog buma.

Bruto turističke rezervacije kompanije u 2023. godini porasle su 24 odsto, nakon što su potrošači nastavili da troše uprkos visokoj inflaciji i smanjivanju u pandemiji nagomilane štednje.

No, kompanija očekuje znatno usporavanje putovanja u tekućoj godini, pa u prvom kvartalu prognozira rast rezervisanja od 5-7 odsto u odnosu na prošlogodišnjih 44 odsto. Uprkos ovoj korekciji, akcije Booking-a u proteklih godinu dana beleže rast od oko 45 odsto.

Autor je glavni broker Momentum skjuritiz

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari