Svetske berze: NVDIA ponovo nije razočarala investitore 1Foto: Shutterstock/Bro Crock

Američko tržište akcija nastavilo je uzlazni trend i četvrtu sedmicu zaredom, ali su ovaj put dobici ostali limitirani usled neizvesnosti na tržištu koja vlada oko budućih poteza Fed-a.

S druge strane, impresivni rezultati koje je objavila NVIDIA, verovatno trenutno najvažnija kompanija, doprineli su naročito rastu Nasdaq-a koji je u nedelji ostvario skok od 1,4 odsto. Indeks S&P 500 koji je maksimum protekle sedmice zabeležio na 5.350 poena, okončao je nedelju tek u neznatnom plusu.

Iako su i u ovom fiskalnom tromesečju investitori postavili veoma visok prag kada su u pitanju finansijski rezultati lidera na tržištu čipova za veštačku inteligenciju, NVIDIA je i ovaj put premašila sve granice.

Prihod u fiskalnom prvom kvartalu skočio je 3,6 puta na preko 26 milijarde dolara, što je bilo iznad konsenzusa tržišta za skoro 1,5 milijardi dolara. Istom merom premašeni su poslovni izgledi kompanije koja u tekućem kvartalu očekuje prihod od oko 28 milijardi dolara, što implicira stopu rasta od 107 procenata.

Svetske berze: NVDIA ponovo nije razočarala investitore 2
Izvor: Momentum securities

Kada je profitabilnost u pitanju, kompanija je zabeležila rekordnu prilagođenu bruto marginu od 78,9 odsto, što je 2,2 procentna poena više u odnosu na prethodni kvartal odnosno 12,1 procentni poen u odnosu na prošlu godinu.

U tekućem kvartalu se očekuje slabljenje ovog pokazatelja na 75,5 odsto, što je donekle bilo i očekivano usled jednokratnih faktora iz prethodnog perioda. Na nivou fiskalne godine bruto margina se očekuje oko nivoa od 75 odsto.

Strahovi investitora da bi tražnja za čipovima mogla na kraće staze da oslabi usled činjenice da kompanija za četvrti kvartal sprema novu generaciju čipova pokazale su se kao prilično neosnovane.

Jedina slaba tačka kompanije ostala je Kina gde su drastično pali prihodi s obzirom na aktuelne sankcije američke administracije pa NVIDIA na ovom značajnom tržištu nastupa sa zastarelim proizvodima kojima veoma ozbiljno konkuriše lokalna konkurencija, poput kompanije Huawei.

I dok je NVIDIA u prvom talasu podigla akcije gotovo svih tehnoloških kompanija, pa i ostatka tržišta, usledilo je blago prizemljenje sentimenta usled sve veće neizvesnosti na tržištu oko daljih koraka Fed-a.

Sredinom sedmice su objavljeni transkripti sa poslednjeg sastanka ove centralne banke koji pokazuju da su članovi odbora prilično zabrinuti oko upornosti inflacije koja u tekućoj godini nije pokazala znake daljeg popuštanja.

U petak je objavljen i uticajni Mičigen potrošački sentiment koji očekivanu jednogodišnju inflaciju vidi na nivou od 3,5 odsto što je 30 baznih poena više u odnosu na prethodno čitanje. Ovo je najviša zabeležena očekivana jednogodišnja inflacija u ovom pregledu još od novembra prošle godine.

Dobitnik nedelje

Akcije treće po veličini kompanije na svetu, NVIDIA, skočile su protekle sedmice više od 12 procenata, nakon što je kompanija nadmašila poslovne izglede i dala optimističku prognozu za naredni period.

Doprinos rastu akcija dala je i najava kompanije da će u junu sprovesti split akcija u srazmeri 1-na-10 koji će ovu akciju učiniti dopstupnijom malim ulagačima. NVDIA je u proteklih godinu dana zabeležila rast tržišne vrednosti od 3,5 puta nakon što je u maju prošle godine obnarodovala veliku ekspanziju poslovanja na talasu primene veštačke inteligencije.

Gubitnik nedelje

Akcije kanadskog proizvođača opreme za jogu, Lululemon, pale su prošle sedmice ispod nivoa od 300 dolara, spustivši se na samo dno liste među svim komponentama u indeksu S&P 500.

Lululemon je od početaka godine oslabio oko 40 procenata nakon što je kompanija dala lošiju prognozu poslovanja za početak godine, dok je prošle sedmice negativan sentiment produbila najava odlaska direktora razvoj proizvoda koji je u dobroj meri trasirao razvoj ove kompanije.

Akcije Lululemona nedelju su zaključile u minusu od 8,4 odsto na 303 dolara, nakon što su se početkom godine kotirale iznad nivoa od 500 dolara.

Autor je glavni broker Momentum skjuritiz

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari