Tabaković: Banke će umanjiti naknade za platne usluge za 30 odsto 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Narodna banka Srbije (NBS) donela je Odluku o platnom računu sa osnovnim uslugama po ceni od 150 dinara, a sve banke koje su povećavale naknade za platne usluge od 1. januara 2021. prihvatile su da od 1. septembra ove godine te naknade umanje za 30 odsto ili ih vrate na nivo pre povećanja, izjavila je danas guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Ona je na konferenciji za novinare predstavila „mere u vezi sa zaštitom standarda građana“ na kojima je, kako je ranije najavila, radila NBS, ocenivši da je možda preciznije reći da su to mere „zaštite građana od uvođenja naknada i različitih troškova na koje banke imaju pravo po zakonu, ali se u primeni zakona može i preterati“.

Prema proceni NBS, prihvatanje banaka da umanje naknade od 1. septembra imaće efekat vredan sedam milijardi dinara, a takav sporazum sa bankama nazvala je „džentlmenskim sporazumom“ i dodala da su u trenutku kada smo suočeni sa rastom cena energenata, a zbog toga i drugih roba i usluga, u NBS očekivali od banaka da pokažu odgovornost i doprinesu očuvanju životnog standarda svojih kijenata.

Umanjenje naknada trajaće godinu dana, počev od 1. septembra.

Odlukom o platnom računu sa osnovnim uslugama ograničena je i propisana cena paketa platnog računa sa osnovnim uslugama na 150 dinara i precizirana njegova garantovana sadržina – a to je tekući dinarski račun, besplatno podizanje novca na šalteru i bankomatu svoje banke, kao i mobilno i elektronsko bankarstvo koje omogućava neograničen broj transakcija putem QR koda na prodajnim mestima.

„Uveli smo novinu, mislim i za region i verujem da će građani biti zadovoljni zato što smo uspeli da obezbedimo te usluge po garantovanoj ceni“, rekla je Tabaković povodom usvajanja Odluke o platnom računu sa osnovnim uslugama.

Osvrnula se i na odluku osiguravajućih kompanija da povećaju cenu obaveznog osiguranja od autoodgovornosti, rekavši da su u NBS „imali neprijatno iznenađenje“ sa njima i da su cenu podigli bez konsultacije sa regulatorom.

„Povećanje te cene od 22 odsto ukupnu inflaciju podiže za 0,13 procentnih poena a baznu za 0,30 procentnih poena – ko misli da će NBS to ćutke da posmatra, vara se“, poručila je Tabaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari