Tabaković: NBS ima dovoljno sredstava da očuva stabilnost usled geopolitičkih tenzija 1Foto: Bojan Cvejić

Narodna banka Srbije (NBS) ima dovoljno novca i umeća i adekvatno reaguje u okolnostima aktuelnih geopolitičkih tenzija kako bi očuvala stabilnost, rekla je danas guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković u razgovoru sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda.

Ovu krizu dočekali smo s rekordno visokim nivoom deviznih rezervi od 16,5 milijardi evra i imamo sasvim dovoljno sredstava i umeća da očuvamo stabilnost, koja nema alternativu, poručila je Tabaković.

Ona je, kako se navodi u saopštenju NBS, ocenila da je je centralna banka krizu dočekala spremno, ponašajući se odgovorno u proteklom periodu.

„Slučaj Sberbank grupe je pravi primer kako mi reagujemo, jer smo stabilnost zaštitili za manje od 48 sati, i štediše Naše AIK banke znaju da su njihovi ulozi sigurni“, rekla je guvernerka.

Prema njenim rečima, sve banke u Srbiji posluju normalno i raspolažu dovoljnom količinom i dinarskih i deviznih sredstava, kao i efektivnog stranog novca u svim valutama za koje postoji tražnja na domaćem tržištu i u stanju su da odgovore na sve zahteve i potrebe svojih klijenata, navodi se u saopštenju.

Od početka godine zabeležen je nastavak rasta devizne štednje, tako da nema nikakve bojazni da bi moglo biti ugroženo redovno snabdevanje banaka potrebnim deviznim sredstvima, a time ni klijenata banaka, tvrdi guvernerka.

Proteklih dana NBS pojačano snabdeva banke stranom efektivom i u skladu sa potrebama takvo snabdevanje nastaviće i u narednom periodu, navedeno je u saopštenju.

Na raspolaganju imamo i druge instrumente koje smo koristili tokom eskalacije korona-krize, a kojima bankarski sektor snabdevamo dinarskom i deviznom likvidnošću. U slučaju potrebe, i njih ćemo koristiti. Ne očekujemo, ali smo spremni, naglasila je ona.

Istovremeno, ističe, bezbedili smo dovoljan iznos strane gotovine u trezorima, tako da sada nesmetano i u rekordnom roku snabdevamo bankarski sektor usled pojačane tražnje građana.

Guvernerka poručuje da uz redovnu kontrolu NBS pojačano i sveobuhvatno kontroliše menjačko poslovanja kako bi se utvrdilo da li eventualno neke menjačnice zloupotrebljavaju situaciju i primenjuju kurseve koji nisu u skladu sa propisima NBS.

Prema regulativi NBS – kupovni i prodajni kurs evra mogu odstupati od zvaničnog srednjeg kursa NBS za ±1,25%. Pored toga, menjačnice mogu da uračunaju i proviziju do 1% od kupovnog i prodajnog kursa, iako većina menjačnica to ne radi, uz obavezno isticanje takve informacije, stoji u saopštenju.

Izlazak van ovog raspona građani treba odmah da prijave NBS, naglašava.

Prema oceni Tabaković, važan faktor stabilnosti u Srbiji u krizi su stabilnost deviznog kursa i izvesnost u poslovanju koju ona donosi.

„Kao ni tokom prethodnih epizoda povećanih međunarodnih rizika, tako ni tokom prethodne dve nedelje nismo dopustili da spoljni šokovi dovedu do prekomernih oscilacija deviznog kursa“, rekla je Jorgovanka Tabaković.

„Sa članovima Misije diskutovano je i o dodatnom rastu cena nafte i cena primarnih poljoprivrednih proizvoda na svetskom tržištu, u svetlu geopolitičkih dešavanja i pojašnjen je program koji je u Srbiji donet za zaštitu stanovništva i privrede od efekata koji mogu da se jave na strani ponude, kao i cenovnih efekata, i ukazano da i preliminarne analize koje su u međuvremenu rađene pokazuju da će i pod novonastalim okolnostima inflacija imati opadajuću putanju do kraja godine“, navedeno je u saopštenju.

Istovremeno, dodaje se, bazna inflacija, na koju mere monetarne politike najviše utiču, zahvaljujući očuvanoj relativnoj stabilnosti deviznog kursa i u uslovima pandemije, bila je znatno niža od ukupne inflacije i iznosila je 4,1% međugodišnje.

Predstavnici MMF ocenili su na sastanku da u Srbiji postoji dobar sistem upravljanja u kriznim situacijama, što će svakako uključiti u svoje projekcije za Srbiju i tokom krize uzrokovane aktuelnim geopolitičkim kretanjima, dodaje se na kraju saopštenja NBS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari