Tabaković: Sačuvana perspektiva rasta i razvoja 1Foto: Screenshot/NBS

„Da država nije reagovala merama pomoći privredi pad ekonomske aktivnosti u 2020. godini iznosio bi najmanje šest odsto, dok bi povratak BDP na pretkrizni nivo trajao i nekoliko godina“, ocenila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković obraćajući se Kopaonik biznis forumu video putem iz zgrade NBS.

Ovako, Srbija je već tokom trećeg tromesečja prošle godine nadmašila pretkrizni nivo u industriji i trgovini na malo u avgustu, a kod robnog izvoza u septembru.

„Industrija se od maja oporavljala brže od naših očekivanja, uz rast od 0,4 odsto u 2020. godini. U Srbiji je sačuvano i tržište rada, sa rastom zaposlenosti i zarada, čime je u martu ove godine formalna zaposlenost bila veća za preko 72 hiljade ljudi“, poručila je guvernerka uz komentar da je Srbija pretkrizni nivo dostigla u BDP-u dostigla u prvom tromesečju, tri meseca pre očekivanog i da je sačuvana perspektiva rasta i razvoja.

U ovoj godini guvernerka očekuje dvocifrenu stopu rasta robnog izvoza Srbije.

„Tome će doprineti kako faktori na strani ponude, dalji rast investicija u izvozno orijentisane sektore, tako i oporavak eksterne tražnje, uz očekivani uspešan proces vakcinacije širom sveta. Uspešna vakcinacija trebalo bi da doprinese i stvaranju uslova za oporavak usluga, pre svega turističkih i transportnih. U Srbiji je u prvom tromesečju ove godine ostvaren suficit na tekućem računu platnog bilansa od blizu 160 miliona evra, uz međugodišnji rast izvoza od 16,6 odsto i smanjenje uvoza od 0,2 odsto“, ocenila je Tabaković.

Uprkos zabrinutosti za inflaciju u svetu, Tabaković ističe da projekcija bazne inflacije NBS ukazuje da će i u narednom periodu inflacija ostati niska i stabilna, uz relativno stabilan kurs, usidrena inflaciona očekivanja, umeren rast plata i nisku inflaciju u zoni evra.

„Ništa se samo ne održava, već su ljudi ti koji donose politike i mere koje će obezbediti ovakve uslove“, istakla je ona dodajući da i očekuje da Srbija uskoro dostigne investicioni rejting.

„Prema oceni rejting agencija, za prelazak u zonu investicionog kreditnog rejtinga trebaju nam kontinuitet politika, dalji rast izvoza i deviznih rezervi, nastavak priliva stranih direktnih investicija i održive javne finansije. Sve je „na liniji” naših srednjoročnih projekcija, zbog čega ocenjujemo da će investicioni rejting Srbija imati u relativno kratkom periodu“, zaključila je guvernerka Narodne banke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari