Uveren sam da Srbija ne može kreirati svoj razvoj bez Nemačke. Isto tako sam uveren i da Srbija može biti pouzdan parter Baden-Virtemberga i Nemačke u svom delu Evrope i da imaju veliki potencijal za produbljivanje ekonomske saradnje i strategijsko povezivanje, izjavio je juče predsednik Boris Tadić na drugom zasedanju Zajedničke komisije Srbije i te nemačke pokrajine. Zaključci koji su usvojeni omogućiće veće prisustvo kompanija iz Baden-Virtemberga na srpskom tržištu. „Mi nikada nećemo odustati od toga da dovedemo Mercedes u Srbiju.

Pre nekoliko godina bili smo jako blizu ali je Mercedes izabrao Mađarsku. Znam da im tamo nije tako dobro kao što bi im bilo u Srbiji“, rekao je Tadić.

Srbi i Nemci su proizvođačke nacije, što potvrđuje oko 360 nemačkih kompanija koje posluju u Srbiji, i u odnosima dve države postoje brojne neiskorišćene šanse, a među njima su i oblasti nauke i kulture. „U Nemačkoj živi oko 700. 000 građana poreklom iz Srbije, svi oni govore nemački kao maternji jezik. To je 10 odsto stanovnika Srbije koji istovremeno nemačku kulturu nose u sebi i približavaju je srpskoj“ rekao je Tadić.

Potpredsednik vlade Božidar Đelić ukazao je da trgovinska razmena Srbije i Baden Virtemberga iznosi oko 250 miliona evra, ali da je deset puta manja od razmene koju ta pokrajina ima sa Slovenijom. I udeo investicija je skroman, jer od ukupno 2,6 milijardi evra koliko je nemačka privreda uložila u Srbiji, iz te pokrajine potiče svega oko desetak miliona evra. Akcenat bi mogao da se stavi na povećanje obima investicija u automobilskoj industriji i u razvoju infrastrukture, posebno na mogućnost izgradnje multimodalne luke u blizini Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari