Taksa za javni servis od 1. januara 255 dinara, umesto 220 1Foto: RTS

Vlada Srbije usvojila je danas predlog izmene Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis kojim se ona povećava sa 220 na 255 dinara počev od 1. januara do 31. decembra 2020. godine.

Kako se navodi u predlogu, kao razloge za povećanje navodi se da se polazilo od statističkih podataka o prosečnoj zaradi i visini penzija u Srbiji, visokih inicijalnih troškova štampe i distribucije računa i nesrazmerno visokih troškova kod pokretanja postupka naplate nenaplaćenih potraživanja.

Sa druge strane Vlada je navela potrebu za obezbeđenje uslova za nesmetano obavljanje osnovne delatnosti javnih medijskih servisa.

Javni medijski servisi delimično se finansiraju iz budžeta Srbije, a delimično iz takse, koja bi se, kao i do sada, naplaćivala preko računa za utrošenu električnu energiju, čime se obezbeđuje, kako je navedeno, visoki stepen naplate takse.

Vlada je navela da se sredstva po osnovu takse za javni servis, kao i ukupan iznos iste, utvrđuje u funkciji obezbeđenja stabilnog sistema finansiranja osnovne delatnosti javnih medijskih servisa, njihove uređivačke nezavisnosti i institucionalne autonomije, istovremeno vodeći računa o ekonomskoj snazi obveznika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari