Taksene marke za sudske postupke mogu se kupiti na šalterima 201 pošte širom Srbije. Nova praksa plaćanja sudskih taksa značajno će uštedeti vreme i novac građanima i pravnim licima, ali i omogućiti revnosnije punjenje državnog budžeta, saopšteno je juče iz Pošte.


Nikola Selaković, ministar pravde, Milan Krkobabić, direktor Pošte, i Nenad Rašković, generalni direktor Zavoda za izradu novčanica, potpisali su juče ugovore kojima se reguliše puna primena Zakona o sudskim taksama i puštanje u maloprodaju taksenih maraka.

Prema izmenama i dopunama Zakona o sudskim taksama, koje su usvojene u decembru prošle godine, takse predviđene Taksenom tarifom, ukoliko iznose do 5.000 dinara, plaćaju se u sudskim taksenim markama, a ako su skuplje u gotovom novcu.

Krkobabić je ocenio da je ovaj posao bitan iskorak za običnog čoveka i dokaz da se država Srbija polako uređuje.

„Građani su do sada morali da plate proviziju, koja je u Pošti Srbije za najmanje iznose bila 45 dinara a u poslovnim bankama to je građane koštalo čak i do 160 dinara. Sada se građani oslobađaju tih troškova, koji nisu zanemarljivi, kao i niza drugih peripetija. Takođe, dobro znate da dobit Pošte Srbije, kao javnog preduzeća, najvećim delom odlazi u budžet Republike Srbije, te će na ovakav način i veći deo prihoda koji ostvarimo na osnovu prodaje sudskih taksenih maraka ići u republički budžet“, istakao je Krkobabić i najavio da će 201 pošta opsluživati 260 sudova, uključujući i devet pošta na Kosovu i Metohiji.

„Mreža Pošte Srbije u potpunosti će pratiti mrežu sudova, a u narednom periodu ćemo gledati da u sudovima u većim gradovima, gde god je to moguće, imamo i poštu. S jedne strane, to je za nas profitabilno, a s druge strane, pospešuje se i ubrzava ova aktivnost“, dodao jeKrkobabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari