Tanasković: Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije, dobro organizovan sistem 1Foto: ekologija.gov.rs

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Jelena Tanasković rekla je danas da Poljoprivredne savetodavne i stručne službe (PSSS) predstavljaju dobro organizovan sistem koji je u svakom trenutku spreman da odgovori zahtevima savremene poljoprivrede.

Ona je, prilikom obeležavanja 100 godina savetodavstva u poljoprivredi Srbije u Vrnjačkoj Banji, rekla da su savetodavci na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima u oko 450.000 poljoprivrednih gazdinstava u cilju unapređenja poljoprivredne proizvodnje, kao jedne od najvažnijih delatnosti za ekonomsku stabilnost svake zemlje.

„PSSS su važna karika i oslonac ministarstvu poljoprivrede u ostvarivanju plana unapređenja poljoprivredne proizvodnje. Potrebno je da službe nastave sa aktivnostima koje su im zadate kroz Strategiju poljoprivrede i ruralnog razvoja“, rekla je Tanasković.

Dodala je da se od službi očekuje rad na povećanju prinosa i kvaliteta poljoprivrednih proizvoda, transferu znanja iz oblasti primene najsavremenijih tehnologija u proizvodnji, primeni digitalnih alata, sa posebnim akcentom na ostvarenju dodate vrednosti u proizvodnji.

Ona je rekla da će se sledeće godine uvesti sistem e-Agrara, pa će savetodavci odigrati i bitnu ulogu u edukaciji poljoprivrednika i davanju objašnjenja u korišćenju te digitalne platforme.

Prioritet u narednom periodu, po njenim rečima, biće dalje ulaganje u razvoj celokupnog sistema poljoprivrede i savetodavstva u Srbiji, u skladu sa definisanim pravcima vlade Srbije.

Sistem PSSS-a obuhvata ukupno 34 službe, koje pokrivaju sva područja i nalaze se u: Nišu, Valjevu, Vranju, Kraljevu, Jagodini, Beogradu, Kosovskoj Mitrovici, Kragujevcu, Kruševcu, Leskovcu, Užicu, Negotinu, Novom Pazaru, Čačku, Pirotu, Smederevu, Požarevcu, Šapcu, Prokuplju, Zaječaru, Knjaževcu, Loznici, Novom Sadu, Vršcu, Bačkoj Topoli, Rumi, Somboru, Pančevu, Senti, Subotici, Vrbasu, Zrenjaninu, Kikindi i Sremskoj Mitrovici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari