Tanasković: Uspostavljanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa Egiptom jedan od prioriteta 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Jelena Tanasković izjavila je danas, u razgovoru sa ambasadorom Eipta u Srbiji Baselom Salahom, da je uspostavljanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa tom zemljom jedan od prioriteta.

Kako je saopšteno, ona je istakla da je egipatska strana pokazala interesovanje za uvoz pšenice i voća iz Srbije, kao i da bi ovaj sporazum omogućio da cene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda budu konkurentnije, „posebno u sektoru voća koji je pogođen visokim carinama“.

„Nadam se da ćemo dobiti priliku da proširimo saradnju na goveđe i mlečne proizvode“, rekla je ministarka.

Tanasković je istakla da je saradnja dveju zemalja značajno unapređena u prethodnom periodu, što potvrđuje poseta egipatskog predsednika Abdela Fataha El-Sisija Srbiji početkom ove godine, nakon 30 godina, kada su Srbija i Egipat potpisali 13 sporazuma.

Ambasador Egipta Salah je ukazao da resor poljoprivrede za Egipat predstavlja jedan od najznačajnijih kada je reč o saradnji sa Srbijom.

On je istakao da su poljoprivredno-prehrambeni proizvodi iz Srbije koji se plasiraju na tržište Egipta visokokvalitetni, „posebno kada je reč o zrnu pšenice“ i da je Egipat zainteresovan za plasman citrusa na srpsko tržište, kao i za saradnju u oblasti zaštite bilja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari