Tek svaki četvrti direktor ili vlasnik firme u Srbiji je žena 1Foto: Pixabay/Gerd Altmann

Od 300.250 registrovanih preduzetnika, više od trećine su žene, dok kod privrednih društava jednu četvrtinu čine žene, koje su registrovane kao osnivač, odnosno vlasnik i direktor, pokazuju podaci Agencije za privredne registre.

APR je obradio podatke iz baze Registra privrednih subjekata, na osnovu kojih se, kako su naveli na sajtu, može zaključiti da zastupljenost žena u privrednim subjektima još uvek nije dostigla zadovoljavajući nivo u poređenju sa zastupljenošću muškaraca, mada se, u tom smislu, iz godine u godinu, beleži umeren pozitivan trend.

Među preduzetnicima, udeo žena je ostao isti kao i 2021, ali je neznatno povećan u odnosu na 2020. kada je bio 33,5 odsto.

Blagi rast broja žena beleži se i među vlasnicima i osnivačima firmi, ali kod broja žena koje obavljaju funkciju direktora.

Njihov udeo trenutno je, a APR je presek pravio 1. marta ove godine, veći nego u 2022. kada je bio 24,2 ali i u odnosu na godinu dana ranije, kada je bio 24,1 odsto.

Žene su u manjini i kada se radi o nadzornim odborima u kojima manje od trećine članova čine žene (30,2 odsto), tačno trećinu čine među članovima izvršnih odbora, dok je tek svaki četvrti član upravnih odbora žena.

APR je uradio analizu i u svojim redovima, a njihovi podaci pokazuju značajno veći procenat zastupljenosti žena u svim organizacionim delovima Agencije.

“Od 441 zaposlenog i radno angažovanog lica u Agenciji, žene čine 63 odsto. Žene su u većem broju zastupljene i na izvršilačkim pozicijama (62 odsto) i na rukovodećim”, ističu u APR, navodeći da poslove „direktor sektora” i „registrator” obavljaju četiri žene i dva muškarca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari