Tek svaki peti predstavnik privatnog sektora očekuje poboljšanje uslova poslovanja: Koji su najveći izazovi za privredu u 2024. godini? 1Foto: Shutterstock/Superstar

Predstavnici privatnog, javnog i civilnog sektora najveće izazove za privredu u ovoj godini vide u dostupnosti radne snage i rastu cena, pokazala je anketa članova NALED-a iz ta tri sektora.

Ono što oni smatraju da treba da bude u vrhu liste prioriteta nadležnih institucija ove godne, da bi se olakšalo poslovanje u našoj zemlji, jesu unapređenje javnih finansija, borba protiv sive ekonomije i bolji uslovi za preduzetnike, kao i inovacije.

Kako se iz ankete vidi, civilni i javni sektor su nešto više zabrinuti zbog rasta tenzija i novih sukoba u Evropi i svetu, dok sami privrednici kao izazov ističu visoko opterećenje zarada porezima i doprinosima.

Predsednik Skupštine NALED-a i direktor regulatornih poslova u BAT-u Dragan Penezić navodi da su rezultati istraživanja pokazali da je 65 odsto anketiranih iz privrede zadovoljno saradnjom sa institucijama u prethodnoj godini.

Kao primere najbolje prakse istakli su Ministarstvo finansija, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija i Poresku upravu.

Pozitivnu ocenu poslovnom ambijentu u 2023. godini dalo je 64 odsto ispitanika, dok 36 odsto nije zadovoljno okruženjem. U privatnom sektoru pozitivnu ocenu dalo je čak 72 odsto anketiranih, u javnom 81 odsto, dok je u civilnom taj procenat najniži sa 41 odsto, pokazuju podaci iz ove ankete.

Kada je reč o očekivanjima u ovoj godini, u privatnom sektoru svaki peti ispitanik očekuje poboljšanje uslova poslovanja, a većina smatra da neće biti promena.

Tek svaki peti predstavnik privatnog sektora očekuje poboljšanje uslova poslovanja: Koji su najveći izazovi za privredu u 2024. godini? 2
Foto: Shutterstock/Pressmaster

U organizacijama civilnog društva (OCD) samo 10 odsto očekuje poboljšanje, dok je javni sektor najoptimističniji, gde 57 odsto smatra da će poslovni ambijent biti unapređen.

Iako vide inflaciju kao izazov, 52 odsto ispitanika očekuje njeno usporavanje u 2024,  dok 32 odsto smatra da će ostati na istom nivou kao u prethodnoj godini. Povećanje broja zaposlenih očekuje više od polovine anketiranih.

Većina anketiranih iz sva tri sektora očekuje rast prihoda u 2024, a privreda i državne institucije i više investicija. Tačnije, više od 90 odsto privrednika i čak 70 odsto anketiranih iz redova OCD smatra da će im se povećati prihodi u ovoj godini.

Kada je reč o investicijama privrede, njihovo povećanje očekuje više od polovine predstavnika kompanija i javnog sektora i 30 odsto civilnog. Čak 43 odsto u privredi očekuje da će povećati ulaganja u inovacije.

Prema rezultatima istraživanja, medijalna vrednost investicija anketiranih kompanija članica NALED-a u 2023. iznosila je milion evra.

Takođe, 53 odsto lokalnih samouprava koje su učestvovale u anketi navelo je da planira da uvede neke od mera podrške privredi, pretežno subvencije, odnosno podizanje zaposlenosti kroz podsticaje. Prosečan budžet anketiranih opština za privredu u 2024. iznosi oko 264 miliona dinara, odnosno 2,2 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari