Anketa o inflacionim očekivanjima: Koliku inflaciju očekuju građani, a koliku banke? 1Foto: Shutterstock/Janusz Pienkowski

Finansijski sektor očekuje da će inflacija za godinu dana iznositi 6,7 odsto, pokazuje Anketa o inflacionim očekivanjima Narodne banke Srbije.

Kako se navodi u izveštaju NBS, oktobarska anketa Blumberga pokazuje da su kratkoročna očekivanja finansijskog sektora šest odsto, a kompozitna mera inflacionih očekivanja, koja više vrednuje očekivanja većih banaka, pokazuje očekivanja od 5,4 odsto.

Privrednici su znatno pesimističniji, pa su njihova inflaciona očekivanja za godinu unapred devet odsto, isto kao u avgustu.

Kao i obično, očekivanja stanovništva u pogledu inflacije su najpesimističnija. Za godinu dana građani očekuju da inflacija bude 15 odsto.

Za dve i tri godine unapred građani očekuju da inflacija bude na nivou od 10 odsto, što je skoro pa dvostruko više od očekivanja privrede.

Privrednici očekuju da inflacija za dve godine iznos šest, a za tri godine pet odsto.

Na srednji rok, finansijski sektor očekuje da će inflacija biti u ciljanom okviru Narodne banke Srbije. Za dve godine, banke očekuju da će inflacija iznositi četiri odsto, što je pad za 0,5 procentnih poena u odnosu na avgustovsku anketu.

Za tri godine unapred, finansijski sektor očekuje da će inflacija pasti na 3,5 odsto.

Narodna banka predviđa da će se inflacija vratiti u ciljani okvir od 1,5 do 4,5 odsto (tri plus minus 1,5 odsto) u drugom tromesečju sledeće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari