Tiha kontraofanziva Rio Tinta - Ekolozi spremni na "rovovsku borbu" 1Foto: FoNet Marko Dragoslavić

Činjenica da Rio Sava eksplorejšn, iako je generalna direktorka te ćerka-firme Rio Tinta Vesna Prodanović izjavila „da se zastalo sa projektom Jadar“, nastavlja sa kupovinom parcela u okolini Loznice, ukazuje da je reč o taktičkom potezu te multinacionalne kompanije koja daleko od radara ekološke javnosti nastavlja sa pripremom za izgradnju rudnika litijuma u Srbiji, smatraju sagovornici Danasa.

Prodanović je nedavno istakla da Rio Sava eksplorejšn neće da preduzima nijedan korak koji može dodatno da zabrine stanovništvo i da će pozvati na javni dijalog kako bi se upoznalo sa svim aspektima projekta.

Iako logička pretpostavka nalaže da to što je rekla znači prekid aktivnosti na projektu, dok se ne nađe zajednički jezik sa žiteljima Jadra koji se protive izgradnji rudnika litijuma, ćerka-firma britansko-australijske kompanije Rio Tinto je nastavila da kupuje zemljište na terenu predviđenom za izgradnju rudnika i to tako što domaćinstva o svojoj nameri da kupuje parcele u njihovom vlasništvu obaveštava SMS porukama.

To je po mišljenju Danasovih sagovornika, očigledan pokazatelj da se u praksi Rio Tinto ne povlači i da ne pokazuje ni najmanju nameru da odustane od planirane investicije i pored nedavno održanih blokada saobraćaja od strane građana koji smatraju da je izgradnja rudnika litijuma u Srbiji štetna po zdravlje ljudi i životnu sredinu.

Predstavnik inicijative „Kreni promeni“ Savo Manojlović kaže za Danas da je „taktika kompanije i vlasti da ovu temu sada naročito pred izbore priguši, pa kasnije da je reaktivira“.

– Taktika nas koji se protivimo izgradnji rudnika litijuma, mora biti upravo suprotno. Moramo konstantno vršiti presing i nakon svake osvojene bitke i kratkog predaha izaći sa novom smislenom inicijativom, pravno utemeljenom i kreirati pritisak građana koji je jedini garant uspeha. Nakon praznika krećemo u sakupljanje narodne inicijative. Trebaće nam 30.000 potpisa kako bi smo predložili zvaničan akt Skupštini koji će prethodno definisati radna grupa sastavljena od ekologa i pravnika. Do sada se na platformi „Kreni promeni“ prijavilo više od 3.000 volontera i verujem da imamo naredni korak u borbi protiv Rio Tinto – kaže naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, Rio Tinto i ekološki štetan projekat iskopavanja litijuma usporeni su nakon godinu dana kampanje a istovremeno otpor izgradnji rudnika koju podržava Vlada Srbije sve više raste.

– Priključila su se brojna udruženja, lokalne inicijative, političke stranke, javne ličnosti ali i najbitnije, veliki broj građana. Pokazalo se da je ovo zemlja u kojoj narod uz dobru organizaciju i plan može zaštiti ustavni poredak od samovolje vlasti – navodi Manojlović.

Advokat i ekonomski analitičar Branko Pavlović takođe smatra da Rio Tintu ne pada na pamet da odustane od svoje investicije u oblasti Jadra.

– To je projekat koji ta kompanija razvija više od 15 godina i jasno je da od toga neće odustati. Ovo sa čim su se u toj kompaniji suočili u Srbiji nisu prvi protesti protiv investicija Rio Tinta. Dešava se to i na drugim mestima u svetu gde ta kompanija ostvaruje svoje projekte, tako da Rio Tinto na tom planu ima mnogo više iskustva nego protivnici izgradnje rudnika litijuma u Srbiji. Nastavak kontaktiranja domaćinstava i nuđenje otkupa njihovih parcela je novi potez Rio Tinta koji je usledio. Treba reći da je on legitiman. Ta kompanija ima pravo da radi to što radi. Cilj joj je da i uz, ako je potrebno, povećanje iznosa novčane ponude za otkup zemljišta, preuzme najveći broj parcela na prostoru gde treba da se izgradi rudnik. Ako u tome uspe, odredbe Zakona o eksproprijaciji neće moći na bilo koji način da utiču na proces koji se odvija. Takvo rešenje odgovara i vlastima. Javnost koja se protivi izgradnji rudnika, potezi Rio Tinta ne treba naročito da zanimaju. Ona naime treba da vrši pritisak na vlast u Srbiji da ne donese nijednu odluku suprotstavljenu interesima države i da ne povlači nijedan potez u vezi projekta koji planira Rio Tinto bez saglasnosti i konsultacije građana – navodi Pavlović.

Kompanija ćuti

Kontaktirali smo i nadležne u firmi Rio Sava eksplorejšn kako bi smo od njih saznali kakav je to „zastoj“ u realizaciji projekta ako se i dalje domaćinstvima šalju ponude za otkup parcela, da li imaju komentar na nove uslove, poput izmeštanja jalovišta, kojim je realizaciju izgradnje rudnika uslovio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i do kada bi trebalo da bude završena studija uticaja na životnu sredinu. Međutim, do zaključenja ovog izdanja našeg lista nismo dobili odgovore na postavljena pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari