Top lista srpskih subvencija: Fijat, Rauh, Mišlen, Tigar…

Najveće subvencije po radniku dobio italijanski auto gigant - čak 150.000 evra po čoveku, a zatim austrijski proizvođač sokova - 73.000 evra

Ostavite komentar


    1. Kao ideja nije loše ali kao više od ideje nemoguće.
      Sve državne firme su propale, a one koje još posluju su u minusu. Razlog je taj što politika kadruje direktora i upravu, a oni radnike. Najmanje 70% vodećeg kadra je nesposobno za tu funkciju, odnosno mora da vrati politici uslugu za svoje radno mesto. To obično ide preko ugovora o savetovanju jer se novac na taj način najlakše opere.
      Na drugoj strani taj vodeći kadar u državnoj formi zapošljava stranački i rodbinski kadar koji je isto tako nedovoljno sposoban za radno mesto koje zauzima. Na taj način dobijamo firmu koja će u sledećih 10 godina najmanje 3 puta dobiti pomoć od država i na kraju završiti u stečaju. Najbolje je što pre privatizovati, rasprodati sve što je u vlasništvu države jer će samo na taj način da se o0drži bar 80% preduzeća.

      1. Domaći investitori su bankrotirali, ali im to Vučić nije najavio, te se uzdaju u kraduckanja i zakidanja od dobavljača i potrošača. Privreda se nalazi u kazanu i topi se k’o čvarak, što si dalje od pakla ti se sporije topiš, ali sigurno. Još preživljavaju oni tzv. privrednici koji su učestvovali u podeli plena velikih uvozno- izvoznih firmi i kombinata i pojedinci koji su kupili dugove od banaka(Londonski klub poverilaca) i postali poverioci u stečajnim i likvidacionim postupcima. Tu je pranje para i investiranje poput naselja na potocima i malama.

  1. Posto se Srbija iskljucivo oslanja na strane investicije, na stranu tehnologiju i na strane sstrucnjake, vreme je da se ozbiljno razmotri status domacih fakulteta i visih skola. Posto je njihova uloga i doprinos ekonomiji minimalan, zamislite koliko bi se novca ustedelo zatvaranjem vecine tih nepotrbnih institucija, a ustedjeni novac bi bio bolje iskoriscen na subvencije stranim firmama.

    1. A to i jeste cilj. Zato uvode dualno obrazovanje. Svi da budemo „majstori“ tj. robovi u vlastitoj zemlji. Unistili su ovu zemlju i to toliko otvoreno da je neverovatno da cutimo na sve ovo.

  2. Država plaća strane kompanije da dođu,te kompanije plaćaju nameštene tendere..svako svakome,vrti se ogroman novac a narod radi za crkavicu!Još malo pa neće ni imati radnika jer se gubi stanovništvo!Skoro 400.000 svakih 10 godina.Gotovo je.Ali tako je narod hteo,nije vlast problem,ona može biti svakakva ali narod odlučuje šta je normalno a šta nije.Tako da će narod i da snosi posledice kako je i zaslužio.

  3. Plate su male a radi se puno.To je konkretno situacija rada u stranim firmama u Srbiji.Nisu oni došli ovde da bi nama bilo dobro nego njima!Da su hteli da plate dobro,platili bi svojima u svojoj zemlji.Njima trebaju robovi i jeftina radna snaga,više ne očekujte.Tako da je narod počeo da odlazi i iz takvih firmi čim dobije šansu za inostranstvo.Ostaju samo oni koji zbog male dece ili drugih razloga ne mogu za sada da odu pa ono daj šta daš.U Lozničkoj čarapari recimo radi oko 1000 ljudi,dok je nekada u Viskozi radilo 12000 ljudi!Treba da se otvori još neka Kineska fabrika ali se već sada šuška da neće moći da nabave planiranih 1000 radnika u narednih 10 godina.Grad se smanjuje,narod beži a tako je svuda.

  4. kad čovek pročita ovako nešto, dođe mu da se obesi o prvo drvo, pod uslovom da ima para za konopac. Sve je to jedna velika laž i prevara, balon koji će kad tad pući. Ova barabokratija koja je na vlasti, krckaće naše milijarde evra na nekim dalekim destinacijama, a mi ćemo biti robovi. Mada već jesmo robovi. Lično, žao mi je što se nisam rodio i u Tunguziji. Sve je bolje od ovoga.

  5. Potrebno je država sama dab otvara nove fabrike na osnovu ispitivanja tržišta i dobrih projekata i inovacija i patenata i da kad dobro proradi tabrika da je prodaju na berzi i opet novu da otvaraju i tako čak da zarade a ne da poklanjaju subvencije strancima i da poguraju domaće privrednike a ne samo da ih pritiskaju

    1. Dinkic je doveo Fijat, sadasnji savetnik za finansijske mahinacije tvoga svetoga-svemucitelja? Tek toliko radi tvoje demencije???

    2. Nije Tadić, nego tačnije, Mlađan Dinkić. Zbog toga mu je Vučič svojevremeno obećavao zatvorsko odelce, koje je čak i sašio pokazivao po mitinzima i u Skupštini, a oni skromni u mozak su poverovali Vučiću da namerava da hapsi Dinkića.
      I gde je danas Dinkić? Radi kao Vučičev savetnik. Da ni ne govorimo o Vučičićevim obećanjima da će objaviti zacrnjene kluzule ugovora sa Fijatom.
      Da, za razliku od mnogih, ja se još sećam…

  6. Citam samo danas, a ne ove tabloide, ali ste i vi poceli da preterujete. Subvencija za fabriku se ne poredi samo sa brojem zaposlenih. VW je za 4.800 ljudi u sred Tenesija, SAD dobio 800 miliona dolara subvenciju. Magna Steyr u Sloveniji 240 miliona evra. To se daje svuda u svetu. Bolje da se da npr. tom Liru pa da zaposli ljude. To je najmanji problem ove nase drzave, tj ove fabrike po Srbiji su jedino dobro. Pa od cega je ovako budzet pun nego od tih doprinosa. 90% privatnih srpskih firmi placa doprinos na minimalac a preostali deo zarade je kes. Stranci makar placaju pune doprinose.
    Omasili ste temu ovog puta.
    Dajte Drazinu kolumnu na naslov!

    1. Ispravka.

      Ako i „placaju“ doprinose, nakon sto istekne period kada oni to ne uplacuju vec taj trosak ide na teret budzeta Republike Srbije, pitanje je kolikoje radnika ostalo na poslu i kolika im je plata.

      Globalistima se ne moze verovati.

  7. VELEIZDAJA ! Ko preživi, deca će mu učiti iz udžbenika ove primere. Tokom svetskog rata, nastao je pojam „Kvisling“, po tadašnjem norveškom premijeru. U mirnodopskim uslovima, pandan će biti…“tri put pogađaj“.

  8. Netačna tvrdnja.Continental je isto što i Lear i APTIV-robovlasnički motači kablova i odavno bi sve tri fabrike trebalo zatvoriti jer nemaju profit.Koja je svrha međunarodnih prosijaka da ih Srbija finansira.Zastupnici sve te tri firme u Srbiji su osumnjičena lica zbog kriminala,korupcije nad kojim se i danas vodi istraga.Sve tri mafijaške firme nisu ni dinar uložili-hale izgrađene kao i infrastrukturu dala im država.APTIV recimo radi naj gore kablove ne u Evropi već svetu.Da znate koji diletanti tu rukovode u Novom Sadu ne biste verovali.U takvim fabrikama normalnim bez završenog tehnološkog fakulteta nema šta da radiš.Dotle Novkabel,Fabrika kablova Jagodina,IKL bukvalno trunu.Ruska federacija namerava da kupi APTIV Novi Sad i Novkabel Novi Sad i već sad nudi praksu studentima tehnološkog i elektrotehničkog fakulteta.Continental i Lear su u bankrottstvu i održavaju se preprodajom državne imovine.Recimo Lear iznajmljuje neke njene hale drugim firmama iako nije vlasnik iste.Vlasnik Leara je sve priznao kad se raspravljalo sredinom godine o novom ugovoru o radu kad jeodbio da poveća plate za 5% koliko je traženo preko sindikata.

    1. Dragane to je sve lepo što si ti napisao i rekao. Imam nekoliko pitanja za tebe. Na osnovu kojih ispitivanja i istraživanjs tvrdiš kaksv kvalitet koji proizvod ima. Zatim da li uopšte znaš gde se nalaze te firme koje prozivaš, a možda da te pitam da li si ikada bio u istima. Kada tako dobro poznaješ stanje stvari kod postojećih. Daleko od toga da je bilo koja strana pa i domaća firma zavredila tako visok nivo subvencija od novca svih građana. Ali iznos subvencija od našeg novca ide i onima koji to nisu zavredili niti zaslužili, a uzimaju samo zato što se nalaze na takvom mestu zaposlenja da im se može. Tako da bez obzira na tvoje heitersko razmišljanje treba malo i da se okreneš ka našim nedodirljivima, ah da ako ih spomeneš izvršićeš državni udar i narušiti ustavni poredak, jer po njihovom shvatanju oni su država a ne narod. Narod je ovca za šišanje.

  9. Nema tu slucajnosti, Srbija je defakto okupirana zemlja gde su postavili lakeje da rade za MMF Svetsku banku i globaliste. Zar iko pri zdravoj pameti veruje da jedna Jorgovanka Tabakovic zna ista o finansijama? Ako se ikada Srbija izvuce iz kandzi grabljivica ucice se u udzbenicima o kvislinzima na celu sa Vucicem.
    Tako to biva kada se vlasti docepaju alavi i gramzivi bez dana radnog staza u postenom poslu.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelisaveta Seka Sablić, glumica

Čitam Danas jer se ne bavi tabloidnim lažima.