Toplane čekaju da padne temperatura ispod 12 stepeni pa da počnu da greju 1Foto: Pixabay/Ri

Toplane u Srbiji spremne su za početak grejne sezone koja zvanično počinje u 15. oktobra pod uslovom da je temperatura tri dana za redom ispod 12 stepeni, rekli su Beti u tim javnim preduzećima.

Direktor Toplane u Kraljevu Aleksandar Nestorović rekao je da je to preduzeće obezbedilo neophodne energente i da može da uključi grejanje 15. oktobra ako se steknu temperaturni uslovi.

„Obezbedili smo energente, koristimo gas, ali i mazut kao alternativno gorivo. Od pet kotlova dva mogu u slučaju nestašice gasa da koriste mazut, a tri ne mogu“, rekao je Nestorović.

Istakao je da temperatura za sada ne pada ispod 12 stepeni, a da je moguće da će se produžiti miholjsko leto što će pomeriti početak grejne sezone za 11.000 korisnika te komunalne usluge.

„Ako se nastavi toplo vreme nećemo puštati grejanje, ali ako temperatura padne početak grejanja se neće odlagati. Pokušavamo da se ponašamo ekonomično u ovoj enregetskoj krizi, ali nikako na štetu komoditeta građana“, rekao je Nestorović.

Dodao je da je prema uputstvima Ministarstva rudaratsva i energetike preporučena temperatura u stanovima i drugim prostorima 20 plus-minus jedan stepen Celzijusa.

Toplana je, kako je rekao tražila i dobila saglasnost za povećanje cena grejanja za 18 odsto što je u odnosu na povećanje cena energenata minimalno jer se vodilo računa i o standardu građana.

Direktor JKP Subotičke toplane Saša Petković rekao je da to preduzeće bilo spremno da počne grejanje i 1. oktobra da su vremenski uslovi zahtevali, ali pošto je toplo da se može desiti da grejanje ne počne ni 15. oktobra.

„Završili smo remont i obezbedili gas i mazut i čekamo propisane vremenske uslove za početak grejanja“, rekao je Petković.

Dodao je da je toplana zatražila zbog poskupljenja energenata povećanje cena grejanja i da joj je lokalna samouprava odobrila 10 odsto.

Toplana u Majdanpeku, prema rečima direktora Đorđa Roškića, može da pusti grejanje 15. oktobra jer je obezbedila osnovni energent – biomasu i rezervni energent, mazut, ali ne isključuje mogućnost da u ovoj ekonomskoj krizi Ministarstvo rudarstva i energetike izda neka dodatna uputstva.

„Toplana je spremna za uključenje grejanja, čekamo eventualna dodatna uputstva Ministarstva rudarstva i energetike jer je ekstremna energetska kriza“, rekao je Roškić.

Toplana je zatražila, kako je rekao, poskupljenje grejanja od oko 13 odsto i biće joj odobreno, ali je „to minimum i ne može da pokrije troškove kupovine energenata“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari