TOS: Dvocifren rast broja domaćih turista u avgustu 1Foto: Nenad Kovačević

U avgustu mesecu se nastavlja kontinuirani rast dolazaka i noćenja domaćih turista. Oni su u tom mesecu ostvarili 1.000.516 noćenja, što je 23 odsto više nego u avgustu prošle godine, saopšteno je danas iz Turističke organizacije Srbije.

Samo mesec dana ranije, taj procenat bio je – 3,2 odsto u odnosu na jul prošle godine, dok su podaci za jun – 17 odsto.

Kako navodi TOS u saopštenju, domaći turisti su, na osnovu ostvarenih noćenja, u avgustu najviše bili zainteresovani za planinska i banjska mesta – Vrnjačku banju, Sokobanju, Zlatibor, Kopaonik, Taru, Divčibare i dr. Domaći gosti su pokazali veliko interesvoanje i za Taru, banje Vrdnik i Gornja Trepča , kao i za Staru Planinu.

Strani turisti su, zbog još uvek limitiranih uslova za putovanje, ostvarili 80.160 noćenja, što je za 84 odsto manje nego u istom mesecu prošle godine ali skoro 20.000 noćenja više nego mesec dana ranije, u julu ove godine.

„To je pokazatelj blagog oporavka međunarodnog tržišta, uprkos ograničenjima putovanja prouzrokovanih COVID-19. Najviše noćenja ostvarili su turisti iz BIH, Turske, Nemačke, Rusije i Poljske“, Navode iz Turističke organizacije Srbije.

Podsećaju da je ostvaren blagi ali kontinuiran rast ukupnog turističkog prometa kako je leto odmicalo jer se sve više domaćih ali i stranih turista opredeljivalo za odmor u našoj zemlji. Iz TOS-a apeluju na građane da treba da budu odgovorani i da se pridržavaju svih epidemioloških mera u cilju zaštite i sprečavanja širenja virusa COVID-19.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari