Predstavnici malinara koji su se u ponedeljak, uz posredovanje Vlade Srbije, sastali u Beogradu sa predstavnicima Poslovnog udruženja hladnjača Srbije, nisu zadovoljni tim sastankom, pa je novi susret zakazan za 18. jun, takođe u sedištu Vlade Srbije.


Dobrivoje Radović, predsednik nedavno osnovane Asocijacije „Malinari Srbije“ rekao je za Danas da je sastanak, kome su, osim malinara, prisustvovali ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković i predstavnici Ministarstva trgovine, protekao bez dogovora, jer je Poslovno udruženje hladnjača uputilo samo dva svoja predstavnika. Od narednog sastanka, kako kaže, očekuje da Vlada Srbije pozove najveće otkupljivače i izvoznike tog voća, kako bi se utvrdila akontna cena ovogodišnjeg roda. Radović navodi da udruženje hladnjača nudi akontnu cenu od 109,5 dinara, a da ta asocijacija zahteva 2,3 evra i to na području cele Srbije.

– Ogorčeni smo ponašanjem predstavnika hladnjača, jer negiraju da se malina u mačvanskom i kolubarskom kraju trenutno otkupljuje po ceni od 240 do 290 dinara. O tome posedujemo dokaze, odnosno otkupne liste proizvođača koji su u ponedeljak prodali malinu – kazao je Radović.

On kaže da je potražnja maline ove godine mnogo veća nego prošle, što je vidljivo i na osnovu proširenja kapaciteta hladnjača.

– Naravno da treba da se povećavaju kapaciteti hladnjača, ali dobit od prodate maline trebalo bi da se deli sa proizvođačem, koji je glavna karika u proizvodnji, a ne da korist imaju samo vlasnici hladnjača, koji su sve bogatiji – dodao je Radović.

On ističe da su vremenske neprilike smanjile ovogodišnji rod, te da je u Prijepolju, tokom nevremena u ponedeljak uveče, uništeno 70 do 80 odsto malinjaka.

– Izgleda je otkupljivački lobi jači i od države, ali ako se borimo za pravnu državu, onda bi državni organi morali hitno da reaguju. Mi ne tražimo nemoguće, već da prosečna i jedinstvena cena u celoj Srbiji bude 2,3 evra – kazao je Radović.

Na pitanje šta očekuje od novog sastanka, naš sagovornik smatra da bi Vlada Srbije trebalo da pozove najveće otkupljivače i izvoznike maline, kako bi se sa njima ugovorila akontna početna cena.

– To je akontna cena po kojoj se malina već otkupljuje u mačvanskom i kolubarskom kraju i nju je tržište već odredilo. Ukoliko naš zahtev ne bude prihvaćen, Asocijacija „Malinari Srbije“ preduzeće radikalne mere, a to su blokade puteva i pruga – poručio je Radović.

Istakavši da su se malinari zadužili i da su novac uložili u malinjake, ali je nevreme nanelo ogromne štete, posebno u ivanjičkom kraju, Radović navodi da će zbog toga, ukoliko ne bude prihvaćena tražena cena, malinari biti suočeni sa ogromnim gubicima.

– Ovogodišnji rod biće za 30 do 40 odsto manji nego prošle godine. Ova godina je tužna za proizvođače, jer će prinos biti sedam do osam tona po hektaru. To nije problem samo proizvođača, već i ostalih koji učestvuju u kompletnom malinarskom lancu, od otkupljivača, preko izvoznika do države, pa bi konačno trebalo svi da sednemo i da počnemo da rešavamo zajedničke probleme – poručio je Radović.

Ministarstvo: Konstruktivan dijalog sa malinarima

Ministarstvo poljoprivrede potpuno je drugačije ocenilo jučerašnji sastanak sa malinarima.

– Dogovoreno je da se konstruktivni dijalog koji je uspostavljen nastavi uz posredstvo Vlade RS i resornih ministarstava, a u cilju postizanja dugoročnog dogovora za unapređenje proizvodnje, prerade i plasmana „crvenog zlata“ – navodi se u saopštenju koje je izdato posle sastanka uz napomenu da će ministarstva poljoprivrede i trgovine kao i Vlada nastaviti da „pružaju podršku dijalogu kako bi se obezbedilo sistemsko rešenje za prevazilaženje izazova sa kojima se suočavaju zainteresovane strane“.

 

Nesloga među malinarima

Malinare opterećuju sukobi između udruženja. Stojan Ocokoljić, predstavnik udruženja Vilamet iz Ivanjice, koji je prisustvovao sastanku u Vladi Srbije, izjavio je za Danas da Asocijacija „Malinari Srbije“ nije legalna, jer nije registrovana u APR, da nije ni reprezentativna, jer je čini veoma mali broj udruženja, te ona i njen predsednik nisu istinski zastupnici interesa malinara.

Uzvrativši na te optužbe Radović je naveo da je proces registracije u toku i da se rešenje o osnivanju očekuje za dan-dva.

– Osnivači Asocijacije su tri udruženja iz Ivanjice, Arilja i Požege, koji nisu bili zadovoljni radom postojećih udruženja, poput Unije proizvođača i Saveza Srpska malina. U postupku pristupanja je još petnaestak udruženja iz Užica, Kosjerića, Bajine Bašte, Prijepolja, Kruševca, Kraljeva, Krupnja, Šapca, Čačka i drugih mesta. Oni koji nam osporavaju legitimnost, ili su uzeli ogroman novac od hladnjača ili se bave politikom. Našoj Asocijaciji takvi ne trebaju, mi se isključivo borimo za interese proizvođača – poručio je Radović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari