Oko 10.000 radnika učestvovalo je juče u generalnom štrajku koji su u sklopu akcija protiv usvajanja predloga zakona o radu i penzijsko-invalidskom osiguranju proglasile reprezentativne sindikalne centrale. Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati „Nezavisnost“.


U periodu od dva i po sata Beograd je ličio na metropole razvijenih evropskih zemalja kada tamošnji sindikati protestuju protiv mera koje smatraju protivnim interesima radničke klase. Veliki broj zastava i transparenata, bubnjari, zvuci pištaljki i vuvuzela, kamion sa razglasom koji je služio kao govornica, karnevalska ali istovremeno i protestna atmosfera, pesma „Pada vlada“, koja je veoma često emitovana, karakterisala je centralne ulice tokom ranog popodneva. Iako je u Beogradu juče bilo veoma toplo i sparno, 28 stepeni, učesnici generalnog štrajka nisu štedeli ni grla, ni ruke, ni noge kako bi izrazili protest protiv zakona koje smatraju antinarodnim i antiradničkim.

Sve je počelo u 11 sati kada su se na Trgu Nikole Pašića skupili članovi SSSS i UGS „Nezavisnost“, kojima su se pridružili i Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Sindikat srpske policije, Komunistička partija Joške Broza, „Levi samit Srbije“, „Marks 21“, „Crveni“ i anarho-sindikalisti. Pola sata kasnije, ispred zgrade Pošte Srbije skupili su se članovi Konfederacije slobodnih sindikata, kojima su se pridružili aktivisti Nove komunističke partije Jugoslavije, SKOJ-a i Komunista Srbije. U to vreme generalni štrajk se odvijao na dva mesta, na Trgu Nikole Pašiča i ispred zgrade Glavne pošte.

Kolona okupljena na Trgu Nikole Pašića je oko 11 i 45 sati uz zvuke „Internacionale“ i ritam koji su davali bubnjari krenula u protestnu šetnju Ulicom srpskih vladara kojom, je stigla do zgrade Predsedništva Srbije. Tamo su predstavnici SSSS i UGS „Nezavisnost“ predali predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću zahtev da ne potpiše izmene Zakona o radu i o penzijskom i invalidskom osiguranju. Nakon toga, kolona je nastavila da se kreće ka zgradi Doma Narodne skupštine. U međuvremenu, odvijao se i protestni skup ispred Glavne pošte u organizaciji KSS. Predsednik KSS Ivica Cvetanović rekao je da sindikalci od parlamenta traže da ne usvoji izmene Zakona o radu.

– Ovde smo da iskažemo nezadovoljstvo zbog predloga zakona o radu, odnosno nepostojanja socijalnog dijaloga u njegovom donošenju. Nije bilo javne rasprave o tom zakonu, ali ni direktnih pregovora s Konfederacijom koja ima više od 200.000 članova. Tražimo da se zakon povuče iz skupštinske procedure. Uložili smo više od 100 amandmana, a ako bude usvojen, tražimo od predsednika Srbije Tomislava Nikolića da ga ne potpiše – rekao je Cvetanović i dodao da radno zakonodavstvo treba da se donese uz konsenzus, a ne na silu i preko noći. On je dodao da će Konfederacija danas definisati dalje korake i o tome obavestiti javnost.

Oko 12 i 15 sati na ugao Bulevara Kralja Aleksandra i Takovske ulice stigla je kolona članova SSSS i UGS „Nezavisnost“ kao i drugih sindikata i organizacija koji su se odazvali njihovom pozivu. Sa razglasa je odato i priznanje KSS „što nisu dozvolili razbijanje sindikalnog pokreta“ a učesnicima generalnog štrajka je poručeno da se ponašaju „dostojanstveno i gandijevski, bez sukoba sa radnicima MUP-a i građanima“. Pripadnika policije je bilo veoma malo i ispred zgrade Predsedništva i ispred Skupštine. Reč je bila o policajcima koji inače obezbeđuju te objekte i patrolama koje pokrivaju te reone. Ispred Doma Narodne Skupštine su bačene tri petarde, ali to nije izazvalo nikakav incident niti reakciju policije. Ušavši u Kosovsku ulicu, štrajkači su simbolično okružili zgradu Skupštine, koju je obezbeđivalo svega desetak policajaca.

Obraćajući se prisutnima, predsednik SSSS Ljubisav Orbović rekao je da će sindikati nastaviti da se bore protiv zakona i u narednim danima jer oni od „radnika stvaraju robove“.

– Vulin nije ni pregovarao o zakonu koji je u skupštini, jer nije znao šta želi, već je slušao poslodavce, Američku privrednu komoru, strane investitore. Vulin je izdao Komunističku partiju, Slobodana Miloševića, Miru Marković, svoju ideologiju. Vučiću, izdaće i tebe – poručio je Orbović.

On je dodao da su ovo mirni protesti i da su lagali oni koji su tvrdili da sindikalci dolaze u Beograd da ruše grad i zapale Skupštinu. „Kažu da smo neradnici, da smo protiv reformi. To nije istina. Mi smo za reforme, ali ne svaki put preko leđa radnika“, rekao je Orbović.

– Vlast je čestitke za zakon dobila i od stranih investitora, nakon što je usvojila sve njihove primedbe, dok primedbe sindikata nisu uvažene. Polako su ubijali socijalni dijalog, a mi smo pokušali da ga spasimo i nismo u tome uspeli – kazao je predsednik UGS „Nezavisnost“ Branislav Čanak. On je pozvao članove svih sindikata u Srbiji da ostanu budni, jer njihovo vreme tek dolazi i da će se ovoga leta tek viđati. Skupu se obratilo nekoliko sindikalnih vođa, a među njima i predsednik Sindikata srpske policije Gliša Vidović, koji je najavio štrajk za 27. jul i istakao da je „zakon o radu poguban za radničku klasu“.

Protest u Beogradu protiv izmena zakona o radu i o penzijsko- invalidskom osiguranju završen je oko 13 i 30 sati simboličnom sahranom socijalnog dijaloga minutom ćutanja pred Skupštinom Srbije. Najavljeno je da će od sledeće sedmice početi prikupljanje potpise za ukidanje tih zakona ukoliko ih parlament usvoji a novi protesti bi trebalo da se održe u ponedeljak 21. jula.

Stručnjaci

Branislav Čanak je ocenio da je „apsurd da ljudi bez radnog staža pišu zakon o radu i zakon o PIO i zapitao dokle će oni sa „nulom u radnim knjižicama da filozofiraju o tome šta je rad i ko je izdajnik, a ko neradnik“. Čanak je istakao da su sindikati iz Srbije za svoje proteste dobili podršku iz sindikata celog sveta, a da je vlast dobila podršku „naredbodavaca iz inostranstva“, zaključivši da „marionete i dobijaju samo takvu podršku“.

Parole

Učesnici protesta su najčešće skandirali parole „Generalni štrajk“, „Zakon neće proći“ i „Lopovi, lopovi“. „Najproduktivniji“ u izvikivanju parola je bilo blok pripadnika NKPJ, SKOJ i KS koji su skandirali „Neću vlast Vučića, nego radnog naroda“, „Bando buržujska“ i „Radnička Srbija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari