U Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike rekli su nam da će pokrenuti postupak razrešenja Skupštine našeg preduzeća po hitnom postupku, kao i da će radnicima sa invaliditetom ovih dana biti isplaćene državne subvencije – rekla je za naš list Milka Milovanović, predsednica Sindikata i socijalna radnica u kragujevačkom preduzeću za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom „Šumadija DES“.

U toj firmi je većina radnika u potpunosti obustavila još 27. marta, dok su šestorica invalida početkom sedmice započela štrajk glađu, zahtevajući isplatu 12 zaostalih zarada, raspuštanje Skupštine i smenu direktora firme Milana Miladinovića.

Delegacija radnika „Šumadije DES“ juče je, prema rečima Milke Milovanović, u Ministarstvu rada pokrenula i inicijativu da se firmama iz te kategorije, koje su u stopostotnom državnom vlasništvu, dodeli status socijalnih preduzeća, kao što je to u slučaj u svim razvijenim zemljama.

– Položaj firmi bio bi uveliko olakšan jer bi država imala obavezu da vodi računa o invalidnim radnicima, a koji ne bi imali status socijalno ugroženih, pošto su radno angažovani i privređuju – pojašnjava Milovanovićeva, napominjući da je juče u resornom ministarstvu razgovarano i o socijalnom programu za desetak radnika „Šumadije DES“, kojima bi država mogla da otkupi pet godina staža do penzije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari