Traže zaostale plate i pokretanje proizvodnje 1

Oko 70 zaposlenih u ciglani Resava Svilajnac već deveti dan štrajkuju zbog neisplaćenih šest zarada i neregulisanog statusa.

Radnici su se povodom toga pismom obratili vlasniku Status integrala Predragu Radonjaninu u kome traže da se ispune njihovi zahtevi (isplata zaostalih obaveza i omogućavanje novom vlasniku ciglane da uđe u fabriku).

– Za to vreme menadžment Status integrala nesmetano odnosi poslednje količine zaliha sa placa, što izaziva kod nas strah da vlasnik nije voljan da reguliše svoje obaveze. Stečajni upravnik Mirko Petrović se i dalje oglušava na naše molbe da ubrza proces rešavanja vlasništva fabrike, i ako su stvari više nego očigledne – tvrde radnici.

Oni u svom pismu upućenom Radonjaninu ističu da se proizvodnja ne odvija od jula jer je zaposlene poslao na kolektivni godišnji odmor. Tada je proizvodnja, kako tvrde, obustavljena po direktnom nalogu Stefana Mikića, tadašnjeg vlasnika i sina savetnika predsednika Srbije Predraga Mikića zbog izvršavanja predaje fabrike stečajnom upravniku, jer je 23. juna ugovor o zakupu ciglane od strane Status integrala raskinut.

– Istog dana su vaši ljudi na čelu sa tehničkim direktorom ciglane u Stalaću Sašom Blažićem odneli deo opreme za normalno odvijanje proizvodnje, dizel agregat, kompresor, instalacije sa peći, dodavače za glinu, kompletan inventar iz svih kancelarija, vozila, autobus za prevoz zaposlenih do radnog mesta. Nastavak proizvodnje nije bio moguć u takvim uslovima – navodi se u pismu radnika Radonjaninu.

Pokušali smo juče da dobijemo i stečajnog upravnika MIrka Petrovića da proverimo zbog čega novi vlasnik ciglane nije ušao u posed fabrike, ali on se nije javljao na telefon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari